Световен ден за достъп до висше образование - 17.11.2021 г.


Уважаеми колеги,
На 17 ноември 2021 год. ще се проведе поредното издание на Световния ден за достъп до висше образование (World Access to Higher Education Day – WAHED).
Предстоящото събитие е насочено към действие в международен план за преодоляване на неравенствата в достъпа и осигуряването на успех във висшето образование. WAHED се организира от Националната мрежа за възможности за образование (NEON) във Великобритания, като от 2018 г. насам в тази инициатива са се включили повече от 300 организации от над 70 държави (за повече информация – https://worldaccesshe.com/).
WAHED 2021 е най-голямата годишна глобална конференция, фокусирана единствено върху равния достъп и успеха във висшето образование. Темата на тазгодишната конференция е „Кой ще отива в университета през 2030 година?“. Програмата включва 5 различни сесии, обхващащи:
  • Доказателства и данни;
  • Ролята на правителството;
  • Ролята на университетите;
  • Гъвкави пътища към висшето образование;
  • Пътят напред за справедлив достъп до висше образование.
Сесиите ще продължат повече от 9 часа, което позволява включването на участници от различни часови зони. В миналогодишната конференция участие са взели над 500 човека.
Регистрация може да бъде направена чрез следния линк: https://worldaccesshe.com/wahed-2021/
В тазгодишната конференция ще участва представител на дирекция „Висше образование“ при Министерството на образованието и науката, който ще направи ключово изказване в сесията, посветена на ролята на националните правителства.
Работната програма на събитието е налична на https://worldaccesshe.com/wp-content/uploads/2021/11/WAHED-Conference-2021-draft-agenda.pdf.