Свищовската академия бе домакин на заключително събитие по проект на АДО „Дунав”


В заседателна зала „Ректорат” на Стопанска академия „Д. А. Ценов” се състоя информационно събитие за разпространение на резултати по проект „Пътища за повишаване на квалификацията за заетост (UPthEM)”, финансиран по програма „Еразъм+” на ЕС. Заключителната проява се проведе в партньорство между Асоциацията на дунавските общини „Дунав” и Свищовското висше училище. АДО „Дунав” е част от международния консорциум за изпълнение на проект UPthEM, заедно с организации от България, Румъния, Гърция, Полша и Испания. 
 

 

Срещата откриха Мария Цанкова, изпълнителен директор на АДО „Дунав”, и гл. ас. д-р Юлиян Господинов, координатор „Образователен маркетинг” и преподавател в катедра „Стратегическо планиране” на Стопанската академия. Участие взеха представители на Центъра за професионално обучение към академията, Професионалната държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев”, Дирекция „Бюро по труда” – Свищов, членове на академичната общност, студенти, докторанти и учители.
Екипът на АДО „Дунав” представи резултатите от проекта – рамка, структура, методи и дейности на иновативна Програма за обучение UPthEM за увеличаване възможностите за заетост и заетостта на хората в неравностойно положение (хора, които са изправени пред социално-културни, икономически и географски бариери, хора с увреждания). Гостите показаха видео истории на успеха на предприемачи от пет европейски държави, резултати от проведени обучителни и информационни събития. Обсъдени бяха конкретни идеи за бъдещото прилагане на Програмата за насърчаване на предприемачеството в българските дунавски общини, по-конкретно на територията на община Свищов. 



Изпълнителният директор на АДО „Дунав” декларира, че всички създадени ресурси са със свободен достъп и могат да бъдат използвани при провеждане на обучителни програми в средни и висши училища, центрове за професионално обучение, бюра по труда и др. Целта на проекта е чрез проучване на разнообразния национален опит в подкрепа на групи в неравностойно положение, да се въведе Програмата за обучение UPthEM (https://www.adodunav.org/uploads/BG_UPthEM_Program.pdf). Фокусът е поставен върху намиране на начини за стимулиране на кариерен път на самостоятелно заети предприемачи.