Свищовската академия отново участва в „Онлайн информационна кампания на висшите училища в България”

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участва и в третото издание на „Онлайн информационна кампания на висшите училища в България”. Събитието, което се проведе на 05.03.2022 г., е по инициатива на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и Българското неделно училище „Родна стряха” – Ларнака (Кипър) с директор Калинка Панчева, подкрепено от Министерството на образованието и науката (МОН) и Посолството на Р България в Р Кипър. Целта на форума е да предостави пълна, изчерпателна и достоверна информация за възможностите за обучение в български висши училища на наши сънародници, живеещи извън пределите на страната, обучаващи се и завършили български неделни училища, работещи и пребиваващи в чужбина.

Събитието бе открито от Н.Пр. Любомир Тодоров – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Кипър. Приветствие към организаторите, участващите висши училища и гости отправи Благомир Бацанов – съветник в посолството (политически въпроси, двустранни отношения в областта на културата и образованието, финансови въпроси). Росица Колева – държавен експерт в дирекция „Висше образование” при МОН, представи правно-нормативната рамка, съгласно ПМС № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина.

В третото издание на онлайн информационната кампания взеха участие 11 български висши училища. От името на Свищовската академия, във форума се включиха доц. д-р Румен Ерусалимов – зам.-ректор „Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение”, Галя Божкова – ръководител Отдел „Бакалавърско и магистърско обучение”, гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг”, Кариерен център.

В периода 14:30 - 17:00 часа (българско време) екипи от администрацията и преподаватели представяха пред близо 100 посетители визитки на своите университети. Представителите на Свищовското висше училище разясняваха на заинтересованите младежи и техните близки процедурите за прием и формите на обучение, въпроси по отношение настаняване, организация на учебния процес и съпътстващите дейности, квалификационни характеристики на специалности, възможности за реализация и кариерно развитие, както и много други, водени от желанието да са максимално полезни.

Нееднократно участниците в кампанията споделиха колко полезни са подобни срещи и каква неоценима помощ оказват те за ориентирането на нашите сънародници, живеещи извън пределите на България, за възможностите и условията за обучение у нас. При закриване на форума бе уточнено следващото му издание да се проведе на 14.05.2022 г.