Свищовската академия проведе онлайн кариерни форуми с участието на ученици, студенти и академични преподаватели

Три кариерни форума в онлайн формат организираха академичното ръководство и Кариерният център при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. С участвалите ученици и кандидат-студенти от цялата страна се срещнаха зам.-ректорите доц. д-р Искра Пантелеева (Учебна дейност и акредитация) и доц. д-р Румен Ерусалимов (Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение), Димка Генчева – кариерен консултант в Кариерния център и настоящи свищовски студенти.

В първия по рода си онлайн кариерен уебинар, на тема „Крачка пред другите в кариерната реализация”, бяха представени възможностите за успешна кариерна реализация и своевременно професионално израстване на младите хора чрез образователните възможности, предоставяни от Свищовското висше училище. Зам.-ректорът доц. Пантелеева представи Академията като генератор на креативни идеи за подпомагане на младежите в техния избор при получаването на качествени знания, имащи висока конвертируемост на пазара на труда. Модераторът Димка Генчева представи образователното портфолио на Стопанската академия, а Иван Йорданов – студент в МП „Финансов мениджмънт” и бакалавър по спец. „Икономика на туризма”, говори за историята на Свищовското висше училище, биографията на Димитър Ценов и възможностите за кариерна реализация на завършилите в СА „Д. А. Ценов”.

Вторият кариерен форум бе посветен на дейността на Свищовското висше училище, насочена към подпомагането на кариерната реализация на младежите. Участниците в него бяха приветствани от зам.-ректора доц. д-р Румен Ерусалимов. Кариерният консултант Димка Генчева презентира дейностите и услугите, които предлага безплатно Кариерният център за ученици, кандидат-студенти и студенти, и какви предимства от гледна точка на реализацията си имат свищовските студенти.
Третият онлайн кариерен форум бе на тема „Предприемачеството и кариерното развитие на младите хора – новата вълна предприемачи на 21-ви век”. Лектор на този първи тематичен кариерен форум бе доц. д-р Искра Пантелеева – зам.-ректор на СА „Д. А. Ценов” и преподавател към катедра „Индустриален бизнес и предприемачество”. Тя представи какви дисциплини се изучават от студентите в спец. „Индустриален бизнес и предприемачество”, които им дават не само базови, но и специфични знания и умения по предприемачество, за да имат по-добър старт и предимства в кариерната реализация.

Доц. Пантелеева коментира още какви са съвременните направления, които са най-атрактивни за развитие на трудова дейност, какви умения и компетенции трябва да притежават младите хора, за да бъдат стартиращи предприемачи с голям потенциал и да реализират успешен бизнес. Мнения за обучението по спец. „Индустриален бизнес и предприемачество” споделиха настоящи студенти. „Предприемачеството става все по-вълнуваща алтернатива за кариерно развитие”, заяви Диана Славова. Според Лорена Петрова, обучението по предприемачество в Свищовската академия се води от преподаватели, които „способстват студентите да са едни мислещи млади хора, които лесно да се ориентират в динамичната обстановка и да проявяват своя предприемачески дух в точния момент”.
Проведените три кариерни форума предизвикаха интереса на над 80 участника от цялата страна. За всички, взели участие в проведените форуми, ще бъде организиран и финален кариерен семинар с групова кариерна консултация.