Свищовски докторанти са победителите в националния академичен конкурс на Института за икономическа политика

Докторанти-финансисти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” са победителите за 2015 г. в националния академичен конкурс за наградата „Д-р Иванка Петкова“. Конкурсът е учреден през 2012 г. от Института за икономическа политика и има за цел да подкрепя млади учени с интереси в областта на международните финанси.

Свищовските докторанти, класирани на първо и второ място, получиха своите награди на официална церемония в Унгарския културен институт в София. 

Победител в конкурса е Калоян Петков, редовен докторант към катедра „Финанси и кредит”. Първото място и стипендия от 1500 лв. Калоян спечели с разработка на тема „Предизвикателства пред изчисляването на цената на собствения капитал в неразвитите пазари – модифициран подход на Дамодаран“. Второ място и стипендия от 1000 лв. е присъдено на Никола Илиев, също редовен докторант към катедра „Финанси и кредит”, който участва в конкурса с разработка на тема „Ще се превърне ли активният портфейлен мениджмънт в панацея за пост-кризисния капиталов свят?“. И двамата млади финансисти проявяват интерес към научни изследвания още по време на обучението си в ОКС „бакалавър” и след това като магистри. Имат множество участия и награди от международни, национални и местни научни форуми.

Според регламент на конкурса, в първата фаза участниците представят концепция за разработване на доклад по актуален проблем, непубликуван до момента. В последствие академична комисия с международно участие откроява най-добрите предложения, чиито автори получават възможност за цялостно разписване на доклади в рамките на финалния етап на конкурса. Финалните разработки са оценени повторно от международната комисия, след което класираните участници защитават резултатите от разработките си пред публика, преди самото обявяване на победителите. Двамата млади учени от Свищовската академия представиха резултатите от изследванията си в рамките на 20 минутни презентации, а след това отговаряха и на множеството въпроси, отправени от научното жури и присъстващите преподаватели от Софийския университет, УНСС и Югозападен университет „Неофит Рилски“.
„Много се радваме, че тази година съумяхме да разширим обхвата на конкурса, достигайки и до Стопанска академия”, заяви при награждаването Ясен Георгиев - изпълнителен директор на Института за икономическа политика. „С всяка година качеството на разработките се качва, и мисля че победителите тази година го доказаха“, подчерта Ясен Георгиев и сподели, че е останал приятно изненадан от нивото на представяне на свищовските докторанти Калоян и Никола. 

Наградата „Д-р Иванка Петкова“ е създадена в нейна памет като основател и председател на Настоятелството на Института за икономическа политика. Дългогодишен университетски преподавател, заместник-председател на Борда на директорите на Българската фондова борса (1997-2001 год.) и посланик на Република България в Швейцарската конфедерация (2001-2004 год.), д-р Иванка Петкова има основен принос за премахването на визовите ограничения, прилагани за български граждани.