Свищовски магистри – стипендианти на фондация „Буров”

За поредна година студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” са сред утвърдените от Управителния съвет на фондация „Атанас Буров” кандидати за стипендии. От одобрените 14 студенти от България за стипендианти на Фондацията за академичната 2014/2015 година, трима са възпитаници на Свищовското висше училище, обучаващи се в образователно-квалификационна степен „магистър”. Ирина Пъшева и Павлин Савов са студенти по магистърска програма „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия”, а Христо Христов е в МП „Финансов мениджмънт”.


И тримата участват за първи път в национален конкурс, но са отлични студенти с изяви в академични форуми. Ирина е от Русе, в бакалавърска степен завършва спец. „Счетоводство и контрол” с успех 6.00 и е сред стипендиантите от дарителски фонд „Добра Недялкова”. Христо е от Свищов, завършва спец. „Финанси” с успех 5.85 и е част от победителите в инициативата на Студентски съвет „Състезание по знания”. Павлин е от гр.Ветрен, обл. Пазарджик, завършва спец. „Финанси” с успех 5.74, активен участник в майсторски класове и други студентски научни форуми. Идеята и на тримата свищовски студенти е да „инвестират” стипендиите си от Фондация „Буров” в обучението си за придобиване на магистърската степен.   

Право на участие в  конкурса за стипендии „Буров” имат студенти, които се обучават в редовна форма по икономически специалности във висши учебни заведения в страната ни, завършили поне ІІІ курс и с успех от цялото следване най-малко много добър (5.00). Свищовските студенти са избрани за стипендианти от общо 100 кандидати, допуснати до участие в конкурса, от 6 висши учебни заведения – УНСС, Стопански факултет на СУ, Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов, Икономически университет – Варна, НБУ и Варненски свободен университет. Кандидатстването бе чрез тест и събеседване, които Фондацията проведе през месец ноември в Свищов, Варна и София. На основание на показаните резултати от кандидатите на теста и събеседването, и протоколите на подборните комисии в градовете, Управителният съвет на фондацията утвърждава стипендиантите.

В Стопанска академия на първи кръг се явиха над 20 студенти, от които след втория етап седем бяха одобрени за селекцията на УС на Фондацията. За академичната 2014/2015 г. размера на стипендия „Буров” е 250 лева месечно и се изплаща за деветте учебни месеца на утвърдените кандидати. 

На проведения конкурс в Свищов, изпълнителният директор на Фондацията сподели, че възпитаниците на Стопанска академия винаги имат добро представяне не само при кандидатстването за стипендии, но и в други инициативи, каквато е лятното училище. По думите на Владимир Ташков, който е един от създателите на Фондация „Атанас Буров”, през изминалите години са предоставени над 300 студентски стипендии и близо 70% от стипендиантите са приети на работа в банките и индустриалните компании-настоятели във фондацията.