Свищовски магистри-финансисти спечелиха конкурса за стипендианти на БНБ за 2014 г.

Двама магистри от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” са победителите в конкурса за стипендианти на Българската народна банка (БНБ) за 2014 година. Боряна Антонова и Никола Илиев са избраните кандидати в тазгодишното издание на конкурса, обучаващи се в образователно-квалификационна степен „магистър”. Те са редовно обучение по магистърска програма „Финансов мениджмънт”, отличници и изявени студенти, печелили са множество академични, национални и международни отличия, за настоящата академична 2013/2014 г. са стипендианти на фондация „Атанас Буров”. В конкурса на БНБ, Боряна и Никола представиха есета на тема „Фактори, влияещи върху кредитния растеж в България”.


По информация от БНБ, документи за участие в конкурса са подали общо 27 кандидати – 8 докторанти и 19 студенти. Всички 27 кандидати отговарят на изискванията и са  допуснати до по-нататъшно участие. Есетата на кандидатите са възложени за оценяване на определени от Комисията експерти, включително външни експерти, като всяка разработка е оценена независимо от двама рецензенти. След като е разгледала получените оценки на есетата и документите на кандидатите, Комисията решава  да покани на интервю петима студенти-магистри и двама докторанти. На събеседването кандидатите са имали възможност да представят и защитят тезите си, да определят сферата на интересите си и да обсъдят актуални въпроси с членовете на Комисията. Въз основа на проведените интервюта, Комисията прави по-комплексна преценка за представянето на кандидатите и  предлага на Управителния съвет на БНБ да присъди две стипендии на студенти, обучаващи се за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър” и една стипендия на докторант за 2014 г. Избраният стипендиант от обучаващите се за придобиване на образователна и научна степен „доктор” е възпитаник на European University Institute – Флоренция, Италия. Основната цел на стипендиите е да подпомогне студенти и докторанти в специализирането и разработването на теми с важно значение за дейността на БНБ, а в перспектива и възможност да бъдат привлечени на работа в централната банка.

Победителите в конкурса за стипендианти на БНБ за 2014 година получиха удостоверенията си в присъствието на членовете на Управителния съвет на банката. Стипендията е годишна и ще бъде изплащана на победителите за деветте учебни месеца. Предстои стипендиантите да напишат научни статии на предварително определени от БНБ теми.

От 2004 до 2014 година в конкурсите на БНБ са кандидатствали 270 студенти и докторанти, а отпуснатите стипендии са 25. През този период има години, в които няма избрани стипендианти.