Свищовски студенти дариха стипендиите си за поредната благотворителна кампания

Студенти, преподаватели и служители от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, както и граждани от Свищов подпомогнаха Дом за деца с умствена изостаналост в с. Михалци чрез участието си в поредна благотворителна кампания, организирана от Студентски съвет. През последните години за свищовските студенти стана традиция да инициират дарителски кампании за социални домове в навечерието на Коледните празници, като предварително правят проучване от какво имат необходимост настанените там деца. Кампанията тази година премина под мотото „Подари щастие” и бе насочена към подпомагане на живеещите в дома деца в с. Михалци, които са на възраст между 3 и 18 години. Освен дрехи, обувки и играчки, събрани от участниците в дарителската акция, за дома са закупени и крайно необходими им електроуреди.


Четиримата студенти – Катерина Илиева, Олга Любенова, Иван Събев и Йордан Гълъбов, получили еднократни стипендии за активна студентска и обществено-полезна дейност, дариха наградите си за благотворителната кампания. Със събраните средства са закупени осем отоплителни печки, три фурни за печене, една микровълнова фурна и пет пасатора. Част от студентите, преподавателите и служителите на Стопанска академия подпомогнаха акцията чрез закупуване на храни и хранителни продукти от първа необходимост, плодове, зеленчуци, средства за лична хигиена, перилни и миещи препарати. За децата бяха осигурени и множество лакомства.

Събраните дарения студентите предадоха в дома в с. Михалци по време на зимната си изпитна сесия през м.януари. С нескрито вълнение те споделиха преживените там емоции при срещата си с децата и удовлетворение от това, че могат да бъдат полезни. „В дома ни приеха много радушно и бяха изненадани от това, че млади хора са организирали такава кампания, чрез която да дарят толкова много и важни за социалното заведение и за децата придобивки” – разказаха студенти след завръщането си от с. Михалци.

Според организаторите, тазгодишната благотворителна кампания е била най-успешната и са събрани най-много като количество и разнообразие дарения. Студентски съвет изрази благодарности към всички участници в кампанията и към Академичното ръководство за проявената съпричастност и оказаните помощ и подкрепа.