Свищовски студенти-финансисти се конкурираха със собствени портфейли в научна сесия

Втора студентска научна сесия по портфейлен мениджмънт се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Форумът предизвика студенти от четвърти курс на  специалност „Финанси” да представят свои разработки, свързани с управлението на портфейла – един от ключовите моменти във финансовата теория и практика.

Откривайки научното събитие, зам.-ректорът проф. д-р Теодора Димитрова адмирира желанието и на организаторите, и на участниците да работят в тази „нестандартна” област. Тя подчерта, че тематиката „портфейлен мениджмънт” намира все повече привърженици в Стопанска академия, но в национален мащаб това все още не е така. Проф. Димитрова пожела на участващите студентите да намерят всички отговори на своите научни търсения и да покажат най-добри резултати.

Научната сесия бе организирана по проект „Нови знания и умения за успешна професионална реализация на студентите от СА „Д. А. Ценов” - Свищов”, който се осъществява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.


В студентския научен форум, който бе на тема „Изграждане на портфейли от инвестиционни инструменти”, участниците представиха собствени портфейли с реални данни за инвестиционни инструменти. За своите разработки студентите имаха пълна свобода при избора и на пазари, и на отрасли. Единственото задължително условие бе първоначално селектираните инструменти да не са по-малко от 15 акции. Сред включените отрасли в представените разработки бяха фармацевтика, автомобилостроене, банков сектор, енергетика от българския, американския, азиатския и западноевропейските пазари.

Форумът бе с конкурсен характер. Знанията, компетенциите и презентаторските умения на участниците бяха оценявани от две алтернативни журита. В състава на преподавателското жури от катедра „Финанси и кредит”, председателствано от проф. Димитрова, бяха ръководителят на катедрата проф. д-р Андрей Захариев,  доц. д-р Пламен Пътев и доц. д-р Стефан Симеонов. Второто жури бе от студенти в магистърска програма „Финансов мениджмънт” – членове на новоучредения алумни клуб за портфейлни мениджъри „Алфи”.

При оценяване на разработките членовете на журито следяха за доразвиване на възможностите за модифициране на първоначално разработения портфейл и включването на облигации като допълнителен компонент. Класирането на представените десет разработки съвпадна напълно от страна и на двете алтернативни журита, които отличиха студентите, дали най-детайлно, коректно и научнообосновано приложение на използваните модели.

На първо място бе класиран Георги Георгиев. Второто място си поделиха Полина Павлова и Адриана Борисова, а  трето място зае Христо Христов. Всички представили разработките си студенти получиха сертификат за участие.

Отличените участници ще имат възможност да публикуват съвместни разработки с ментори от магистърското жури в електронното списание „Диалог”.