Свищовски студенти посетиха Европейския парламент по покана на български евродепутат

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, водени от зам.-ректора по  „Научни изследвания и развитие на академичния състав” – проф. д-р Иван Върбанов, бяха на еднодневно посещение в Европейския парламент.

Визитата на свищовските студенти в Брюксел бе по покана на българския евродепутат проф. дтн Владко Панайотов. Поканата беше направена още в края на миналата година, когато проф. дтн Владко Панайотов гостува в Стопанска академия и представи бъдещата рамкова програма на Европейския съюз за наука и иновации „Хоризонт – 2020“.

На специална презентация в ЕП, пред студентите бяха представени евро институциите, техните структури и начин на работа. По време на посещението младите икономисти имаха възможност да дискутират какви са ангажиментите на един евродепутат, какво предизвикателство е да работиш с хора от 27 държави и каква е отговорността, когато взетите решения влияят ежедневно на живота на над 500 млн. души.


В програмата на студентите бе включено и посещение на Парламентариума (Parlamentarium), който е най-големият по рода си в Европа.  В посетителския център на Европейския парламент, където се предоставя информация на всичките 23 официални езика в ЕС, чрез аудио-дигиталния пътеводител студентите направиха пътуване във времето от началото на европейската интеграция до наши дни. Те разгледаха изложбата, представяща миналото, настоящето и очертаваща перспективите за бъдещето на Европарламента и Европейския съюз.

В рамките на пребиваването си в белгийската столица, студентите от Стопанска академия имаха възможност да разгледат и част от забележителностите на Брюксел.


В групата, посетила Европейския парламент по покана на проф. Панайотов бяха четвъртокурсниците Ива Кръстева и  Бояна Дюлгерова от спец. „Финанси”, Ради Димитров от спец. „Счетоводство и контрол” и третокурсниците Катерина Илиева – спец. „Международни икономически отношения” и Андрей Йорданов – спец. „Публична администрация”.