Свищовски студенти се включват активно в проекта „Академия Икономика” на КРИБ

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” се регистрират за базата от данни, която предстои да бъде създадена по проект на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), целящ изграждане на стратегически партньорства между работодателската организация и водещи висши училища. Базата- данни ще съдържа информация за младежи до 29 г., на които предстои да се влеят в пазара на труда и за работодатели, като една от целите й е да бъдат привлечени най-добрите възпитаници на учебните заведения за стажанти по време на обучението им.

Инициативата на КРИБ, наречена „Академия Икономика”, се реализира по проект „Разработване на единна стратегия и реализация на съгласувани политики за развитие на човешките ресурси в контекста на лисабонските цели и корпоративната социална отговорност”, финансиран чрез ОП „Развитие на човешките ресурси”. 


Стопанска академия бе сред първите висши училища в страната от избраните общо 15 висши учебни заведения и гимназии, където стартира проекта с разяснителна кампания. Роудшоу даде възможност на първите желаещи студенти да се запознаят с проекта и да попълнят анкетни и информационни карти за регистрацията им в базата от данни. Освен лична информация, образование и мотивационни нагласи, студентите имат възможност да посочат какви са техните очаквания към работодателите, доходите и към пазара на труда. По време на проведената в Стопанска академия дискусионна среща беше разяснено пред студентите как работодателската инициатива „Академия Икономика”, която се провежда под мотото „Заедно с нашия опит и с вашите мечти”, ще спомага за професионалната реализация на младите хора. Говорейки за ползите за студентите от представения проект, директорът на Академичния център за кариерно консултиране доц. д-р Николай Нинов подчерта, че мисията на „Академия Икономика“ е подобряване на бизнес климата в страната чрез осъществяване на връзка между университетите, студентите и работодателите, насърчаване младежката заетост, мотивиране на младите хора за успешен старт и кариерно развитие в българските компании. 


Проектът пред свищовските студенти представи екип от преподаватели от УНСС – проф. д-р Диана Копева, доц. д-р Димитър Благоев и доц. д-р Николай Щерев. Те поясниха, че целевата група са младите хора на възраст от 15 до 29 години,  както и представителите на бизнеса, специализираните училища, университетите и държавната администрация, а стратегията на „Академия Икономика“ обхваща периода 2015-2020 г. Според гост-лекторите, грижата за младите хора е най-важната национална кауза, за да бъде България конкурентоспособна. Политиката за младежката заетост обаче, не би следвало да бъде задължение само на държавата, а отговорността трябва да бъде на самите младежи, техните преподаватели и бизнеса, който предлага условия за работни места.

По покана на Академичния кариерен център, в дискусионната среща участваха и представители на Държавната търговска гимназия в Свищов като дългогодишен партньор на Висшето училище. След проведената разяснителна кампания, Стопанска академия осигури възможност на желаещите студенти, които не са се регистрирали за участие в проекта, да попълнят необходимите анкетни карти за да бъдат включени в базата-данни, която ще бъде достъпна за членовете на КРИБ. Необходимите формуляри се получават в Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността.