Свищовски студенти участваха в национален дебат, посветен на проблемите на младите кадри в туризма

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участваха в Национален студентски дебат на тема „Проблеми на младите кадри в туризма и решения за тях”, организиран от Студентски съвет към Колеж по туризъм, Варна. Форумът се проведе в град Варна по линия на Варна – Европейска младежка столица за 2017 г. Сред участниците бяха студенти, обучаващи се в областта на туризма от Бургас, Свищов, Добрич, Благоевград, Варна и др., работодатели от туристическия бранш, експерти от Министерство на туризма, представители на браншови организации и асоциации, преподаватели по туризъм във висши и средни училища. 

Стопанска академия представиха четвъртокурсниците от спец. „Икономика на туризма” Николета Николова, Донка Стафидкова, Сузан Нурхан и Фредерик Радев. В своята презентация, свищовските студенти засегнаха всички теми, предварително посочени от организаторите на дебата, а по-късно участваха и в проведените дискусии. Говорейки за осигуряването на добри условия за работа на квалифицираните в специалност „Туризъм” кадри, студентите очертаха и конкретни стъпки за справяне със сезонността в бранша. Те представиха свои идеи за задържане и стимулиране на младите кадри в България, с цел развитие на по-добър туризъм. Относно финансирането на специалността и осигуряването на по-голяма субсидия за това направление, свищовските студенти подчертаха, че Европа е водеща туристическа рецептивна дестинация с пазарен дял в размер на 52% от световните туристически посещения, като този икономически сектор създава над 10% от БВП на Европейския съюз (ЕС) и заедно със свързаните с него отрасли е генератор на всяко единадесето работно място. „Туризмът представлява важна социално-икономическа дейност в ЕС, има широко въздействие върху икономическия растеж, заетостта и социалното развитие“, подчертаха възпитаниците на спец. „Икономика на туризма” на Стопанска академия. 


Във връзка с приоритизирането на туризма като специалност, те заявиха, че едно такова решение е обещаващо средство в посока справяне с проблемите относно недостига на квалифицирани кадри за сектора. Нещо повече приемането на образованието като част от цялостната система на туризма, целенасочено и подходящо развивано, би имало безспорен принос и за адекватното развитие на сектора в рамките на икономиката на България. В своята презентация студентите коментираха още необходимостта от задълбочаване на връзката между бизнеса и обучаващите институции в направление „Туризъм”, както и възможности за осигуряване на стипендии и подпомагане на изявени студенти, стажове и практики, организиране на семинари и уъркшопове. Според екипа, представил в дебата Стопанска академия, важна част от обучението на младите кадри в туризма е практикуването в реална работна среда, създаването на възможности за студентите за целогодишни и за летни практики и стажове.