Свищовски студенти за поредна година ще се конкурират със свои колеги от страната за стипендии „Буров”

За поредна година студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участват в конкурса, който фондация „Атанас Буров” организира за стипендианти сред възпитаниците на български висши училища, обучаващи се по икономически специалности. По традиция, конкурсът се провежда в Свищов, Варна и София, като в столицата се явяват студенти и от други градове. Стипендията е в размер на 250 лева месечно и се получава през деветте месеца на съответната академична година. Право на участие имат студенти, които са в редовна форма на обучение, завършили са най-малко трети курс и имат успех от цялото следване много добър (5.00).

Кандидатите от Стопанска академия, тази година бяха първите студенти, положили писмения изпит и преминали събеседването, в което участваха изп. директор на Фондацията, Владимир Ташков и експерта Росица Колева. Гостите дадоха основни напътствия за решаване на писмения тест, включващ 30 въпроса от затворен тип, свързани със счетоводство, финанси, банково дело, външна търговия и други икономически области.


Окуражавайки участниците в конкурса за стипендии „Буров”, Владимир Ташков подчерта, че вече повече от 20 години ежегодно по 3, 4 или 5 студенти от Стопанска академия са сред избраните за стипендианти. Изпълнителният директор сподели, че резултатите, които свищовските студенти показват винаги са на много високо ниво и благодари на ръководството за осигурените условия за безпрепятственото провеждане на конкурса.

Като един от създателите на Фондацията, Владимир Ташков сподели, че през изминалите години са предоставени над 500 студентски стипендии и близо 70% от стипендиантите са приети на работа в банките и индустриалните компании-настоятели във фондация „Атанас Буров”.

Резултатите от тазгодишния конкурс ще бъдат обявени след заседание на Управителния съвет през м. декември и имената на одобрените кандидати за стипендианти ще бъдат публикувани на сайта на Фондацията, поясни Владимир Ташков. По думите му, сумите за първите три месеца от настоящата учебна 2016/2017 година ще бъдат изплатени още преди коледните празници.