Свищовски студенти за поредна година завоюваха призови места в националния конкурс „Млад икономист”

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за пореден път са сред призьорите на националния конкурс „Млад икономист”, организиран от Съюза на икономистите в България. Тазгодишното, тринадесето издание на конкурса, който се провежда под надслов „Гласът на младите за силна икономика”, бе на тема „Икономическото неравенство в 21 век“. Участващите в конкурса ученици, студенти и докторанти имаха възможност да представят своите идеи, становища или решения относно икономическото неравенство чрез индивидуална или екипна разработка. Победителите в конкурса получиха своите награди на тържествена церемония в София, посветена на Деня на икономиста.


Възпитаници на Стопанска академия активно участват и печелят награди в ежегодните издания на своеобразната надпревара сред младите икономисти на България. Тази година, двама свищовски студенти, които участват за първи път в конкурса, завоюваха призови места. В категория „Студенти” на второ място се класира Беатрис Любенова – 4 курс, специалност „Финанси”, а в категория „Докторанти” втора награда получи Йордан Йорданов – докторант към катедра „Застраховане и социално дело”.

В рамките на церемонията бе обявена и специалната награда от учредената по инициатива на преподаватели от катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия, фондация „Проф. д-р Минко Русенов”. Председателят на фондацията, проф. д-р Андрей Захариев връчи парична премия от 200 лв. на отличената с Четвърта специална награда студентка Юлия Неделчева от Софийски университет „Св. Климент Охридски”, участвала в конкурса в категория „Студенти”. При награждаването, проф. Захариев подчерта силната историческа връзка между академията в Свищов и Софийския университет, изразена в градивната роля на Димитър Апостолов Ценов като един от изпълнителите на завещанието на братята Евлоги и Христо Георгиеви при учредяване на Алма матер в столицата София.


Двамата наградени в националния конкурс свищовски възпитаници са изявени и отлични студенти. Беатрис Любенова завършва своето обучение в ОКС „бакалавър” с успех Отличен 6.00, предстои й държавен изпит преди дипломирането. През годините на следване е участвала в различни научни форуми, национална студентска конференция, международно студентско състезание за финансови аналитици и други прояви, в които е отличавана с призови награди. Йордан Йорданов е докторант в докторска програма Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка (социално дело), към катедра „Застраховане и социално дело“ с научен ръководител доц. д-р Николай Нинов. Дисертационният труд на наградения докторант е на тема „Социално-икономически измерения на пенсионната система и плащанията при старост в условията на демографско стареене и обедняване на населението в България”. Йордан Йорданов е в процес на стартиране на процедура за придобиване на ОНС „доктор” по икономика.