Свищовски студенти – театрали участваха с премиерна постановка в събитие от „Пловдив – Европейска столица на културата”

Студентският театър при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участва в програма „България и Румъния – заедно и в театъра”, която се проведе в рамките на „Пловдив – Европейска столица на културата”. Организатор на 6-дневната програма бе пловдивският театър „А`парт”, с директор и режисьор д-р изк. Сашо Петков. В събитието бяха представени три пиеси от румънски автори, в изпълнение на театрални състави от Пловдив, Свищов и София.

Свищовските студенти участваха с премиера на постановката „Какво да правим с виолончелото” – пиеса на Матей Вишниек. С тази пиеса румънският автор, емигрант в Париж, навежда на мисълта за протеста на личността към бюрокрацията и диктатурата. Виолончелото, чийто звук е най-близък (от всички музикални инструменти) до човешкия глас – нежен, галещ, вибриращ, активиращ…, е един зов – зовът на човешкия глас. В ролите от пиесата се превъплътиха четирима студенти от специалност „Счетоводство и контрол” – първокурсниците Ванеса Цветанова от гр. Враца и Петя Караиванова от гр. Кърджали, Галина Лазарова, 2 к. от гр. Монтана и Добрин Тодоров, 4 к. от гр. Смолян.

Представлението на пловдивската сцена съвпадна с абсолвентския бал на Добрин, който е и художествен ръководител на студентския театър. Така, по нетрадиционен начин – ставайки част от „Пловдив – Европейска столица на културата”, той отпразнува и своето завършване на 4-годишното си обучение в Стопанска академия в ОКС „бакалавър”. Режисьор на студентския театър е родения в Свищов д-р изк. Сашо Петков, който работи онлайн и безвъзмездно с младите театрали на Стопанска академия.  

В рамките на 6-дневната  програма „България и Румъния – заедно и в театъра”, свищовските студенти имаха възможност да се срещнат с Валериу Бутулеску – румънски автор, който е лауреат на Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко” – Свищов, 2014 г. Валериу Бутулеску присъства на премиерата постановка по неговата пиеса „Синьо Хергеле”, изпълнена от домакина на събитието – театър „А`парт”, гр. Пловдив. Младите театрали на Стопанска академия изпълняваха актьорски задачи в пиесата „Синьо Хергеле”, а от участието си в екзерсис с актьорите от ,,А`парт” научиха нови техники за подготовка преди представление.

Постановката „Какво да правим с виолончелото” ще бъде играна за първи път на свищовска сцена на 20 април 2019 г. в Стопанска академия при честването на 50-годишнината на Студентския театър.