Свищовските студенти могат да се обучават в 14 държави по програма „Еразъм”

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” има сключени договори по програма „Еразъм” с 24 висши учебни заведения от 14 държави. Само през предходната  академична 2011/2012г. са сключени нови пет  междуинституционални споразумения, което увеличава възможностите за кандидатстване през настоящата учебна година за мобилности на студенти, преподаватели и административен персонал.
 

Тази информация бе представена от екипа на Центъра по международно сътрудничество и проеки по време на традиционния информационен ден по програма „Еразъм”, в рамките на който се представят възможностите за обучение и практика в партньорските на Стопанска академия чуждестранни висши училища.  

Петте нови висши учебни заведения, с които Свищовската Академия сключи договори за академично сътрудничество са: Висше училище по финанси и мениджмънт в Загреб, Хърватия; Висше училище по технологии и мениджмънт във Фафе, Португалия; Университет по икономика в Познан, Полша; Държавен университет Рига, Латвия; Университета в Щип, Македония. Основната задача, която екипът, работещ за реализирането на програма „Еразъм” в Стопанска академия си поставя е да се популяризират възможностите на програмата и да се разшири обхватът на мобилностите както по области на знанието, така и в географски аспект, което би дало възможност за участие на студенти и преподаватели от всички специалности и катедри. Освен традиционния за всеки нов семестър информационен ден по програма „Еразъм”, екипът провежда срещи по катедри и студентски групи, лични разговори с най-добрите студенти, раздадени са информационни материали, получени от Националната агенция „Център за развитие на човешките ресурси”- гр. София.


В резултат на действията, предприети от сътрудниците на програмата, интересът от страна на студенти и преподаватели се е повишил значително. Броят на кандидатствалите студенти през учебната 2011/2012г. е нарастнал спрямо предходната 2010/2011г., отчетоха от Центъра по международно сътрудничество и проеки при Стопанска академия. Пример за една от най-успешните „Еразъм” мобилности от свищовското висше училище е тази на студентката Мерлин Сами (специалност „МИО”), която се обучава в Университета в гр. Пассау, Германия. Тя е успяла да покрие над допустимия брой кредити в чуждестранния университет, а именно 58 кредита за семестър. Много от студентите са силно впечатлени от престоя и участието си по програма „Еразъм” в чуждестранен университет, и след приключване на мобилността си с цел обучение изявяват желание да участват отново и с цел практика. Нараства интересът и на преподавателите, които имат отношение към мобилностите не само като възможност за лична изява, но и като възможност да се активизира вече установено сътрудничество чрез участие в конференции и общи проекти. Друга тенденция в мобилността на академичната 2011/2012 г. е свързана с повишаване възможността за обучение на неакадемичен състав в партньорските университети. Такъв вид мобилности са реализирани с Университета в гр. Банска Бистрица, Словакия, с Университета в гр. Гданск, Полша и с Университета в гр. Нойбранденбург, Германия.

Интересът към Стопанска академия като дестинация за студентски и преподавателски мобилности също се повишава. Два чуждестранни университета станаха инициатори за сключване на междуинституционални споразумения по програма „Еразъм”, а със седем университета договорите са преподписани за още две академични години. Нарасна броят и на гостуващите преподаватели по програмата, които изнасят лекции пред свищовски  студенти.

Подкрепата, която  екипът на програма „Еразъм” получава от академичното ръководство все повече насърчава реализирането на мобилностите, което е предпоставка за утвърждаване принципите на Болонския процес, хармонизиране на учебните програми и прилагане на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити.

Възможностите, които предлага програма „Еразъм”, помагат на студентите да открият един по-различен свят и да търсят професионално развитие. Чрез програма „Еразъм” се повишава качеството на обучение във всеки университет, притежаващ „Еразъм” харта.