Свищовските студенти отбелязаха Световния ден за борбата срещу СПИН с различни прояви

Презентация на тема „Бъди в час!” събра студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” на среща – разговор в навечерието на Световния ден за борбата срещу СПИН/HIV. Проявата бе инициирана от Студентски съвет и реализирана съвместно с Български Младежки Червен кръст (БМЧК) – Свищов. Лектор по темата бе Мирослав Михайлов – IV курс, спец. „Стопански и финансов контрол”, който е координатор на структурата на БМЧК в Свищов. В своята презентация той обясни какво представлява вирусът HIV, заболяването СПИН, какви са пътищата на предаване и последиците върху човешкия организъм. 

Според представената статистика, болните в света са повече от 40 милиона. В България официално регистрираните са около 1600, но според БМЧК реално те са четири пъти повече. Разликата в цифрите Мирослав Михайлов обясни с факта, че вирусът има дълъг латентен период и през първите 5-8 години заболелият може да няма проява на никакви симптоми и само кръвни изследвания могат да установят наличие на вируса, а все още са много малко хората, които си правят тестове за HIV/СПИН. Според официалната статистика, 47% от болните в България са на възраст под 27 години, като най-малкият е на 12 години. В презентацията бе включена още информация за предпазване от СПИН и важността на изследванията. Мирослав Михайлов представи пред своите колеги символите на анти - СПИН кампаниите, сред които е и червената панделка с формата на полубезкрайност – такава панделка, по инициатива на Студентски съвет, получи всеки присъстващ на презентацията. Лекторът подчерта, че след провеждане на информационни кампании, броят на хората, които си правят тест за HIV/СПИН, се увеличава и припомни на студентите начините и местата за безплатни изследвания.


В деня на презентацията, в Стопанска академия бе организирана поредна акция по кръводаряване, която даде възможност и за безплатни анонимни тестове за HIV/СПИН. Още в първите минути след обявения начален час 9:00, пред обособения кръводарителски център се събраха около 20 студенти. В края на акцията статистиката показа, че желаещите да дарят кръв са били 35, но поради налични само 25 банки, част от кръводарителите не са успели да се включат в проведената на 29 ноември кампания. Въпреки това, при последната кръводарителска акция е регистрирана най-високата активност през последните четири години – информира координаторът на БМЧК – Свищов. За популяризирането на инициативата спомогна и отправения от Студентски съвет призив във facebook. Популярни и изявени студенти разпространиха в социалната мрежа индивидуални картички със свои снимки и лични послания защо самите те даряват кръв. Поради проявения интерес, за 18-ти декември отново се планира кръводарителска акция в Стопанска академия.