Свищовските студенти с изява във вторият финален кръг на XI издание на студентския конкурс за есе на тема „Съдеятелска среда и устойчиво поведение в икономиката и управлението”

На 16.04.2015г. в Корпус „Юг“ се проведе втори, финален кръг на единадесетото издание на студентския конкурс за есе, организиран от катедра „Мениджмънт” при Стопанска академия  „Димитър А. Ценов”.

Участниците разсъждаваха на тема „Съдеятелска среда и устойчиво поведение в икономиката и управлението”. В първият кръг на конкурса, проведен през декември 2014 г., взеха участие студенти от различни курсове и специалности на Стопанска академия. От явилите се бяха класирани 16 студенти, които взеха участие  във втори кръг. Актуалността на темата предизвика задълбочени дебати и разисквания. Всеки имаше собствено мнение по темата на конкурса и всяко есе бе обект на дискусия, както от страна на журито, така и от страна на участниците. В хода на конкурса се поставиха множество въпроси, които предизвикаха научен спор. От представените есета пролича сериозната подготовка и желание за научна изява от страна на участниците. Чрез своите разработки студентите уверено изразяваха собствена теза и отношение по темата на конкурса.

Журито, с председател проф. д-р ик. н. Камен Каменов, отличи първите три места: 1-во място - Даниела Владимирова Тодорова - IVкурс, спец. ”Екомениджмънт” , 2-ро място - Моника Георгиева Минчева - III курс, спец. „Стопански и финансов контрол” и  3-то място - Цветелина Валентинова Добрева, магистър „Бизнес администрация”.


Конкурсът за есе, организиран от катедра „Мениджмънт” се утвърждава като форум, чрез който се предоставя възможност на всички студенти да докажат и затвърдят своите знания и умения, получени в аудиториите на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Начинът, по който се провежда конкурса, подпомага развитието на умения, които са важни за бъдещите професионални изяви на студентите, като например: умение да се представя собствено мнение и да се аргументира, да се води дебат по актуални въпроси и др.

Организаторите с радост отчитат, че научната изява се превърна в традиционна ежегодна форма, освен това се утвърди като научна трибуна за изява на студентите от  Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.

През изминалите 11 години в конкурса за есе взеха участие  над 500 студенти, като над 150 от тях се класираха за ежегодното издание на втория, финален кръг. Участниците получиха от Ръководството на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” грамоти за първите три места, а всички участници, достигнали до втори кръг – сертификати.


Единадесетото издание на утвърдения вече конкурс остави чувство на удовлетвореност от добре свършената работа, както в студентите, така и в преподавателите.  Организаторите от катедра „Мениджмънт”, заедно с ръководството на Стопанска академия, се надяват, че бъдещето на конкурса - есе ще се свързва с утвърждаването му като национален междууниверситетски конкурс за есе.