Свищовското висше училище отново реализира на 100 процента утвърдения държавен план-прием

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за поредна година реализира на 100% субсидирания от държавата прием на студенти. Заети са всичките 497 места от утвърдения от Министерството на образованието и науката прием за академичната 2024-2025 година в ОКС „бакалавър”, редовна форма по държавна поръчка. Кандидатстудентска кампания ’2024 се реализира в Свищовското висше училище при засилен интерес и освен заетите места по държавна поръчка, има над 400 записани в платените форми на обучение – редовна, задочна и дистанционна. Приетият с максимален бал 30 първокурсник е Мартин Иванов от Сливен, избрал да се обучава в дистанционна форма по специалност „Финанси”.
Най-много новоприети студенти има от областите София-столица, Плевен, Велико Търново и Враца. Сред мотивите да изберат Свищовската академия първокурсниците посочват високата оценка на работодателите за възпитаници на СА „Д. А. Ценов”, отличната репутация на дипломиралите се, престижа на придобитото образование във висше икономическо училище с почти 88-годишна история.


След реализирания 100% държавен план-прием, в Свищовското висше училище продължава приемът на документи за платена форма на обучение. През учебната 2024-2025 година Академията ще посрещне 89-ия си випуск, за който приемът на студенти в ОКС „бакалавър” е по 16 специалности на български език и две на английски език. Специалностите, по които обучението се провежда на български език, са: Финанси; Застраховане и социално дело; Макроикономика; Счетоводство и контрол; Стопански и финансов контрол; Бизнес статистика и анализи; Маркетинг; Управление на проекти; Бизнес информатика; Международни икономически отношения; Индустриален бизнес и предприемачество; Аграрна икономика; Икономика на търговията; Икономика на туризма; Стопанско управление; Публична администрация. За избралите да се обучават на английски език, специалностите са Международен бизнес и Бизнес икономика.
Желаещите да кандидатстват за платена форма на обучение – редовна, задочна или дистанционна, могат да избират между следните възможности: с оценка от успешно положен в СА „Д. А. Ценов” кандидатстудентски изпит; с оценка от държавен зрелостен изпит, вписана в дипломата за средно образование или в раздел „Допълнително положени държавни зрелостни изпити”, проведени след 2008 г.; с пренесена оценка от успешно положен в годината на кандидатстване изпит в друго висше училище; с оценка от национални и международни олимпиади. За избралите да се явят на кандидатстудентски изпит предстоят още две изпитни сесии – на 31 август и на 14 септември. Следващо класиране ще бъде обявено на 2 септември 2024 г. Документи могат да се подават в отдел „Бакалавърско и магистърско обучение” при Свищовското висше училище или онлайн.


При засилен интерес протича и приемът на документи за ОКС „магистър”, който за дистанционна форма ще продължи до 26 септември 2024 г. Обучението е по 45 акредитирани магистърски програми в редовна и дистанционна форма. Сред предлаганите МП има съвместни с УНСС, има и на английски език. Магистърска програма „Международен финансов мениджмънт (на английски език)” е съвместна с Донецки национален университет „Васил Стус” за двойна диплома, а МП „Валутен, митнически и данъчен контрол” е сертифицирана от Генерална дирекция „Данъчно облагане и митнически съюз” към Европейската комисия (TAXUD) като академична програма, покриваща в пълна степен изискванията на Европейската рамка за професионална компетентност в митническата професия.
Продължителността на обучението в ОКС „магистър” е два семестъра (ако кандидат-студентът има завършена бакалавърска или магистърска степен в някое от професионалните направления: 3.8. Икономика, 3.7. Администрация и управление или 3.9. Туризъм) или четири семестъра (за неикономисти). Кандидатстването може да бъде лично – във Фронт офис „Обслужване на студенти” или дистанционно чрез регистрация в Системата за онлайн кандидатстване, като документите за подпис се изпращат с куриер.

Актуална информация за Кандидатстудентска кампания ’2024 се публикува на сайта на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”: www.uni-svishtov.bg .