Тържествен концерт „80 години Стопанска академия „Димитър А. Ценов” се състоя в Първо българско читалище

„Димитър Ценов в порив благороден на този бряг издигнал светъл храм, на вечната наука дом достоен, на знанието паметник голям” – с тези думи бе открит тържествения концерт „80 години Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, който се проведе за гражданите и гостите на Свищов в Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856”.


Сред гостите на тържеството бяха посланици на страни, с които Стопанска академия има партньорски отношения, носители на титлата „Доктор хонорис кауза” на свищовското висше училище, представители на академичните ръководства на университети от страната и чужбина, бивши ректори на Стопанска академия, областни управители и кметове – възпитаници на Академията, кметът на Свищов, ръководители на институции и организации, спомоществуватели на висшето училище.

Поздравително слово към гостите и свищовската общественост произнесе ректорът доц. д-р Иван Марчевски. „Преди повече от 80 години Димитър Апостолов Ценов пише писмо до кмета на Свищов. Казва му, че има една мечта, да направи нещо за своя град. И аз съм тук, 80 години по-късно, за да ви кажа какво направихме с мечтата на Дарителя”, сподели ректорът на Стопанска академия.


Той подчерта, че висшето училище има в историята си повече от 140 000 успешно дипломирани студенти. Има плеяда от учени, които са започнали своя трудов път в Стопанска академия, живели са тук, продължават да живеят с историята и с днешните дни на Академията, и гледат в бъдещето на свищовската Алма матер. Има хора, които са започнали своето професионално развитие от тук и след това са се отдали на политическа кариера – сред възпитаниците на Академията са вицепрезидент, министри, зам.-министри, директори на агенции, организации и институции. „Няма уважаваща себе си институция в страната, във всички сфери на обществено-политическия живот, в която да няма възпитаници на Стопанска академия. Ние се опитвахме да изграждаме стандарти на академизъм, стандарти на високо качество в преподаването на икономика и в научните изследвания, и успяхме да създадем една марка. Ние, заедно с Вас, създадохме марката „Стопанска академия”. Дарихме я на града, дарихме я на България, за да може Свищов да бъде средище на образованието и културата”, заяви доц. Марчевски. Той подчерта, че Свищов е уникален град, какъвто няма друг в България, защото тук симбиозата между младост, интелект и будни граждани, формират уникална амалгама. „Това направихме ние с мечтата на Димитър Апостолов Ценов и смятам, че сме се справили добре”, каза още доц. Марчевски. Той допълни, че България и гражданите на Свищов ще отсъдят какво е постигнато през годините, но изрази убеденост, че всички в страната знаят, че Стопанска академия е място, в което е най-добре да се започне икономическа кариера. „Ние продължаваме да бъдем емблема за качествено икономическо образование”, заяви още ректорът. Той изказа сърдечни благодарности на гражданите на Свищов, които по думите му са хора, многократно доказвали, че милеят за Стопанска академия.

Словото на ректора бе последвано от химна на свищовското висше училище, в изпълнение на Първи български хор „Янко Мустаков”. Химнът е създаден преди 25 години по текст на доц. Иван Тодоров – дългогодишен преподавател в Академията и музика на маестро Тодор Кабакчиев – тогава диригент на ПБХ и почетен гражданин на Свищов. За първи път химнът е изпълнен от този хор на тържественото честване на 55-годишнината на свищовската Алма матер и е предоставен от авторите като дарение на Стопанска академия. Свищовските хористи, с диригент Елизабет Людмилова и корепетитор Бисера Друмева, изпяха и химна на народните будители.


Концертна програма изнесе Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, чийто ректор проф. акад. Милчо Василев също бе сред гостите на тържеството. Възпитаниците на академията представиха различни жанрове на музикалното изкуство с изпълнения на соната за цигулка и китара, соната за четири ръце (на пиано), поп и джаз песни, дамско тромпетно трио. Фолклорната магия на българските песни и танци пресъздаде на сцената на свищовското читалище Академичният фолклорен ансамбъл с главен художествен ръководител проф. М. Василев.


Великолепната „Празнична сюита”, която изпълниха танцьори, певици и музиканти, многократно вдига на крака публиката в залата. С бурни аплодисменти след всяко едно представяне на сцената, присъстващите изразяваха искрените си благодарности към възпитаници и преподаватели в АМТИИ. Тържественият концерт, под надслов „80 години Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов” завърши с „Многая лета”, в изпълнение на Първи български хор.