Тържествено заседание и международна конференция – кулминация в честването на 20 г. катедра „МИО” в Стопанска академия

Тържествено заседание на Факултетния съвет на Факултет „Мениджмънт и маркетинг” бе кулминацията в събитията по-случай честването на 20-годишния юбилей на катедра „Международни икономически отношения” (МИО) при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.

В приветственото си слово към катедрения състав, ректорът проф. д-р Величко Адамов заяви, че специалност „МИО”, развивана от катедрата, има не само традиции, но и национално и международно признание. Отчитайки заслугите на създателя и ръководител на катедра „МИО” и на едноименната специалност – проф. д-р ик. н. Атанас Дамянов, ректорът му връчи поименна почетна огърлица. С пожелание към катедрения преподавателски състав за поддържане на новаторския дух и нови поводи за признания, проф. д-р Адамов връчи плакет на катедра „МИО” за принос в развитието и утвърждаването на Стопанска академия.  

С отчетен доклад, доц. д-р Галина Захариева представи историята на катедрата – юбиляр, създадена през 1993 г. Тя отбеляза, че предпоставките за появата на катедрата датират още от края на 1990 г., когато стартира обучението на студенти по специалност „Международен Бизнес”, преименувана на спец. „Международни икономически отношения” през 1993 г. „От деня на своето създаване катедрата поема по динамичен и експанзиращ път на развитие. Следват години на промени, логично следствие от нарастващия интерес към специалност „МИО” и магистърските програми „Международен бизнес и мениджмънт”, „Международен туризъм” и „Международни проекти”, довели до успешното обучение и дипломиране на над 3 хиляди бакалаври и магистри” – каза още доц. Захариева.

Представяйки 12-членния академичен състав към днешна дата (двама професори, доктори на икономическите науки; четирима доценти; трима главни асистенти, доктори; трима асистенти), доц. Захариева отдаде заслужено внимание и на онези учени и преподаватели, подпомагали и подпомагащи научното развитие на членовете на катедрата и осигуряването на учебния процес. През изминалите 20 г. преподаватели от катедра МИО имат публикувани 20 монографии, над 50 студии и над 100 статии. Изнесени са повече от 100 научни доклада, 25 от които в чужбина. Особено постижение и международно признание е първата награда, връчена на проф. д-р ик. н. Атанас Дамянов на IX конгрес по Интернационализация на обучението и тренирането по предприемачество за най-добра разработка през 1999 г.
Доц. Захариева отчете факта, че индивидуалните и колективни постижения са резултат както на качествата на членовете на катедрата, така и на подкрепата на ръководството на Стопанска академия. Тя изрази благодарност от името на целия катедрен състав към ректора – проф. д-р Величко Адамов и неговия екип, към деканите на Факултет „Мениджмънт и маркетинг” и членовете на Факултетния съвет.

Постиженията и заслугите на катедра „МИО” подчертаха в приветствията си и присъстващите на тържественото честване на 20-годишния юбилей български и чуждестранни гости. Деканът на Факултет „Мениджмънт и маркетинг” – проф. д-р Виолета Краева поздрави екипът от името на деканите на четирите факултета. Ръководители на други катедри споделиха възхищение от високото ниво на представяне на студентите, изучаващи спец. „МИО” и от професионализма и отдадеността на преподавателите от катедрата–юбиляр. Освен множеството признания, приветствия и поздравителни адреси, катедрения състав получи и немалко подаръци. Ръководителят на финансовата катедра – проф. д-р Андрей Захариев връчи златна 100-доларова банкнота с посланието, че катедра „МИО” оставя „златна диря” в историята на Свищовската Алма матер и с пожелание за честване на 100-годишнина на катедра „МИО”.

Венец на всички прояви в Стопанска академия, посветени на 20-годишнината на катедра „Международни икономически отношения” бе Юбилейната международна научна конференция „The future of integration, the future of the European Union”.

С поздравително слово и приветствие от името на ректора на Стопанска академия – проф. д-р Величко Адамов, форума откри зам.-ректорът по научни изследвания проф. д-р Иван Върбанов. В научната проява участие взеха учени, представители на висши учебни заведения от Полша, Македония, Украйна и България. В рамките на двете паралелно работещи секции над 40 преподаватели, докторанти и студенти представиха своите изследвания на английски език, определен за работен на конференцията.

Научните разработки бяха в четири основни тематични направления: „Перспективи на интеграционните процеси в света”; „Сценарии за развитие на Европейския съюз”; „Развитие на международното предприемачество”; „Трансгранично сътрудничество”. Представените на международната конференция доклади  ще бъдат публикувани в специален сборник.