Тодор Камбуров: Свищовската академия е правилното място за получаване на висше образование по икономика


По повод на своята 85-годишнина Стопанска академия "Димитър А. Ценов" стартира рубриката "Успешните възпитаници". В нея ще бъдат публикувани интервюта с възпитаници на Академията, които заемат ръководни длъжности в корпоративния сектор, намират се на престижни позиции в обществото или са водещи експерти в своята област. Разисквани теми в рубриката ще бъдат кариерната реализация и ролята на Стопанската академия за формирането на професионалните компетенции на младите хора. Ще бъдат представени и посланията на успешните възпитаници на Свищовското висше училище към академичната общност и техните съвети, препоръки и напътствия към неговите настоящи и бъдещи студенти. 
Първият гост на рубриката е г-н Тодор Камбуров, който е финансов мениджър на СТЕМО ООД. Фирмата е лидер за България в областта на информационните и софтуерните технологии, ERP бизнеса, технологичните решения и сервизните услуги.

Здравейте, г-н Камбуров! Благодарим Ви, че приехте нашата покана за интервю. Представете се накратко. Кое е Вашето родно място и къде живеете в момента?
Здравейте и благодаря за поканата да дам интервю за новата рубрика на Стопанската академия. Казвам се Тодор Камбуров. Роден съм и живея в Габрово, но се считам за гражданин на света, защото съм живял известно време и извън България. Средното си образование завърших в  Професионална гимназия по икономика "Рачо Стоянов" в гр. Дряново.

С какво се занимавате сега и на какъв етап се намира Вашата професионална кариера?
В момента работя като финансов мениджър на СТЕМО ООД и съм на тази позиция от над 15 години. Както знаете, фирмата е лидер за България в областта на информационните и софтуерните технологии, ERP бизнеса, технологичните решения и сервизните услуги. Работил съм за кратко и като финансов мениджър за Източна Европа на голяма транспортна фирма.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещате в работата Ви?
Предизвикателствата определено са много. Те обаче са хубава възможност за личностно и професионално израстване. Професията на финансовия мениджър се промени през последните години, като в нея все повече се набляга на технологиите и стратегическия мениджмънт. Еднотипната и ежедневна работа става все по-малко и предизвикателствата в рамките на моите отговорности произтичат именно от това. Тоест те са свързани с това как успешно да се управлява промяната, как да се настрои финансовата дейност на фирмата по възможно най-бързия начин при преминаването от един работен казус към друг. Ускорената дигитализация и по-бързото развитие на бизнес отношенията изискват също така и по-бързо вземане на управленски решения. В същото време въпросите и казусите, с които се сблъскваме днес, стават все по-разнообразни и разнородни от тези допреди няколко години. Всичко това изисква много по-адекватна и по-навременна реакция от наша страна.

Кои качества считате за важни, за да сте успешен в своята работа? Как ги възпитавате в себе си?
От една страна, това са търпеливостта и постоянството, а от друга – любопитство и желанието за усвояване на новите технологии, съчетани задължително с позитивна нагласа. Как ги възпитавам в себе си? Ще започна своя отговор от позитивната нагласа. Тя е функция на знанията и опита, които придобиваме. Затова се стремя да следя всички новости в професионалната ми област. Чета много. Новите технологии са ми страст. С тях бих се занимавал дори и ако имам професия, която е различна от сегашната. Търпеливостта и постоянството в моя характер пък ги възпитавам чрез практикуването на спорт. Ето защо непрекъснато поддържам своя дух и своето тяло здрави.

Какво обичате да правите в свободното си време? Имате ли хоби?
Занимавам се с IT технологии и футбол, а понякога практикувам хандбал и фитнес. Ако свободното ми време не е ангажирано от компютри и компютърни технологии или не съм с книга под ръка, то около мен винаги има спортна топка.

Кога и в коя специалност завършихте висшето си образование в Стопанска академия?
Като бакалавър завърших специалност „Финанси“ през 2002 г., а после през 2004 г. завърших и магистърска програма „Финансов мениджмънт“.

Защо избрахте Свищовската академия за свое висше училище? Какво я отличава от другите университети у нас?
Изборът ми да се развивам в областта на икономиката и финансите го бях направил много преди да стана студент, защото завърших средното си образование в професионална гимназия по икономика. Стопанската академия беше естественото продължение на желанието ми да се развивам в предпочитаната от мен посока. Избрах я за мое висше училище, защото тя предоставя възможно най-доброто обучение по икономика. Традициите и школата на Академията както и по-тясното фокусиране върху новостите в икономиката са гаранция за качествено и успешно образование.

Кои са най-хубавите и ярки спомени от студентските Ви години?
Най-хубавите ми спомени са свързани с приятните моменти, прекарани с колеги и приятели, а също така и с познанствата, които останаха за цял живот. Позитивни спомени имам също от участието ми в различни конферентни прояви на Академията, както и от лекциите по дисциплини като „Инвестиции“, „Финансов анализ“ и „Финансови деривати“.

Кои от изучаваните учебни дисциплини можете да посочите като най-полезни за Вас и кои преподаватели са Ви повлияли най-много?
От изучаваните дисциплини мога да посоча „Бюджетно управление на фирмата“, „Инвестиции“ и „Финансов анализ“. От моите преподаватели най-много са ми повлияли проф. Стоян Проданов и доц. Пламен Пътев.

С какво образованието в Свищовската академия Ви помага във Вашия професионален път?
Образованието, получено в Стопанската академия, ми даде всичко необходимо, за да стартирам успешно професионалния ми път, а и все още ми помага много. Придобитите знания по време на моето обучение ми позволяват по-бързо да навляза в различните финансови казуси, с които се сблъсквам постоянно.

Кое отличава хората, завършили в Стопанската академия, и какво ги прави конкурентни на пазара на труда?
Винаги си личи, когато разговаряш с човек, завършил в Стопанска академия „Димитър Ценов“. С възпитаниците на Свищовското висше училище винаги се комуникира лесно по различните финансови въпроси. Това е така, защото Стопанската академия дава на своите студенти необходимото ниво на подготовка и конкурентоспособност на пазара на труда.

Какво послание можете да отправите към настоящите и бъдещите студенти на Стопанската академия или към нейните преподаватели?
Ще се възползвам от възможността, за да се обърна към настоящите и бъдещите възпитаници на Академията. Безспорно е, че Свищовската академия е правилното място за получаване на висше образование по икономика. Също толкова важно като избора на университет обаче е и отношението към нещата, които всеки човек прави в своя живот. Дори и най-обширните знания по даден въпрос са безполезни, ако отношението ни към това, което вършим, не е позитивно. Освен това пред възпитаниците на Стопанската академия има и по-важен проблем за решаване от този дали в България или чужбина те ще продължат своето професионално развитие. Този проблем е какво наистина искат да работят и какво ги прави истински щастливи. От личен опит мога да кажа, че най-хубавата комбинация при професионалната реализация е съчетаването на хобито с работата. Само така човек може реално да не се труди и един ден в живота си, защото професията му се превръща в удоволствие.