Традиционна изложба - базар представи в Стопанска академия нова научна литература от Русия и Европа

Над 1200 тома от най-новата научна литература от Русия и Европа бяха представени в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в рамките на тридневна изложба-базар.


Събитието се организира от Академичната библиотека „Акад. Никола Михов” при свищовското висше училище и официалният представител на Руската академия на науките за България – „Индекс” ООД. 17-та поред изложба-базар представи директорът на Академичната библиотека - Анка Танева, която свърза проявата с деня на Народните будители, с Патронния празника на Стопанската Академия и с 60 годишния юбилей на първата катедра „Финанси”. В своето експозе Танева потърси и намери отговор на въпроса дали хартиеното слово е в състояние да продължи да изпълнява мисията си на източник на информация в тази Нет - комуникация, сред която живеем. „Всяко съприкосновение с писаното слово ни дава да се докоснем до една многолетна традиция, като част от поколението което съхранява и завещава традициите в световната култура, в духовността” – каза Анка Танева.

Значението на книгата подчерта при официалното откриване на изложбата и зам.-ректорът проф. д-р Любен Кирев. Той поздрави организаторите и приветства присъстващите от името на Академичното ръководство и ректора на Стопанска Академия – проф. д-р Величко Адамов. „Книгата е и талант, и любов. Книгата е и ключ към познанието” – каза проф.Кирев. Той цитира мисълта на Цицерон, според която човек без книга е обречен на духовна нищета, а дом, в който няма книги прилича на тяло без душа. Проф. Кирев припомни, че първата изложба,  организирана през 1995г., е представяла само руска икономическа литература, а днес експозицията показва и европейски автори на научна литература от всички области на знанието.

От възможността да черпят знание от писаното слово, купувайки си нова научна литература, се възползваха и студенти, и преподаватели. Освен това, по предложения на катедрените състави, за академичната библиотека ще бъдат закупени определени заглавия, които ще бъдат на разположение на всички читатели.