Три издания на Стопанска академия са реферирани в световната база данни на EBSCO Publishing

Три издания от научната периодика на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” са вече част от световната база данни на EBSCO Publishing.

Със своите осем академични научни периодични издания, Свищовската академия се нарежда на първо място сред висшите училища в страната по собствени периодични издания.
Първо е реферирано двуезичното между­университетско списание „Икономика 21”, което се издава на български и на английски език.

След него е реферирано най-старото българско икономическо списание „Народностопански архив”, на което четири от годишните книжки са на български с резюмета на английски език, а петата е изцяло на английски. От 2013 година списанието ще се публикува пълнотекстово, освен на български, и на английски език.


Трето по ред е реферирано многоезичното електронно сп. „Диалог” с резюмета на английски език. В тези списания се публикуват научни разработки на преподаватели и студенти от Свищовското висше училище, на учени от други висши училища в България и на чуждестранни автори. По информация от зам.-ректора по „Научни изследвания и развитие на академичния състав” – проф. д-р Иван Върбанов, тези три списания на Стопанска академия са първите български университетски икономически издания включени в семейството на EBSCO. Лицензионният договор е подписан от Ректора на Академията проф. д-р Величко Адамов на 04.10.2012 г. Предстои техническото въвеждане, класифициране, индексиране и публикуване на съдържанието на списанията. Трите списания на Стопанска академия „Икономика 21”, „Народностопански архив” и „Диалог” са вписани в „Списък на български научни издания, реферирани в бази данни на световноизвестни информационни центрове”, публикуван в сайта на НАЦИД (Национален център за информация и документация).



EBSCO включва списания, книги, електронни издания от всички области на науката. EBSCO е най-авторитетната научна бизнес база в света, предлагаща библиографско и пълнотекстово съдържание от водещите научни икономически списания до 1886 г. назад. Застъпени са всички бизнес дисциплини като маркетинг, мениджмънт, POM, MIS, счетоводство, финанси и икономикс. Пълнотекстово са представени и книги, монографии, финансови доклади, справочници, сборници от конференции, казуси, доклади в областта на инвестиционните изследвания, индустриални профили, пазарни изследвания, доклади по страни, фирмени профили, SWOT анализи, видео семинари.
Информацията от EBSCO може да се ползва безплатно от студенти и преподаватели на Стопанска академия, благодарение на годишния абонамент за световната база данни, който висшето училище поддържа вече десета година.