Тридневен интерактивен форум „Бизнесът в действие” се проведе в СА „Димитър А. Ценов”

За поредна година AIESEC Свищов бе организатор на интерактивния форум „Бизнесът в действие”, който се проведе  на 3, 4 и 5 април 2015 г.  в Стопанска академия „Д. А. Ценов”. Целите на тридневния форум бяха изграждане на платформа на моста между студентите и топ компаниите  в България, обогатяване на практическите знания на студентите чрез решаване на бизнес казуси, скъсяване на дистанцията, поставяне на правилни очаквания между бизнеса и студентите и изграждането на визия на бъдещите лидери на България. Зам.-председателят на AIESEC Свищов Симеон Спасов  изрази благодарността си към академичното ръководство и представителите на местното самоуправление в град Свищов.

Форумът бе официално открит от зам.-ректора на Стопанска академия проф. д-р Любен Кирев и от кмета на община Свищов г-н Станислав Благов. Проф. д-р Любен Кирев в приветственото си слово изрази задоволството си от факта, че Стопанска академия е сред малкото висши училища в страната, в които се провеждат бизнес форуми, което е доказателство, че качественото образование е неразривно свързано с икономическата практика. Зам.-ректорът поздрави локалната секция на AIESEC и отбеляза, че възпитаниците на Академията са важна част от академичната общност и движеща сила във висшето училище за повишаване качеството на обучението. Той отправи пожелание и в бъдеще студентите да са поддръжници за реализирането на икономически практики и за утвърждаването на Свищовската Алма матер. В поздравлението си кметът на община Свищов сподели, че всяко събитие, организирано от студентите на Академията и от Стопанска академия е събитие и празник на град Свищов,  и жителите на общината. Като възпитаник на висшето училище, той дефинира Стопанска академия „Д. А. Ценов” като институция на образованието със свое национално и европейско измерение и пожела на участниците във форума да бъдат смели в начинанията си и още по-смели в мечтите си, защото сбъднали се, те се надсмиват над трудностите.

Модераторът на събитието – Александър Иванов, бивш айсекър, възпитаник на Академията и преподавател в „Заедно в час” подчерта, че един човек може да нарича Алма матер, само висшето училище, което е завършил.  Според него  събитието е специално, първо защото  академичната общност са хората, даряващи младите умове със знания и даващи т.нар. „ноу-хау”, от друга страна, на форума присъстват младите хора, които ще решават съдби, а от трета страна стоят фирмите и всички компании, които извършват промяната и са генератори на бизнеса. Връщайки се назад, той изтъкна, че обучението в Академията много  е помогнало и за начина, по който разсъждава днес. Александър Иванов сподели, че гледайки заряда и емоциите в залата за него е удоволствие и обяви началото на форума  „Бизнесът в действие” за открит и програмата за трите дни.


Гост-лектори на форума бяха Любомира Велчева, национален директор на програмата „Международна награда на херцога на Единбург“ в България, Надка Русева от Епо Нова в гр.Русе, Ангел Георгиев като  представител на Софтуерния университет, Пламен Пенков от Societe Generale Експресбанк, Радостина Бойчева като представителка на ABLE и Заедно в час, Даниел Михайлов като представител на  AIESEK – Свищов и фирма Сартен, гр. Плевен. 

Вторият ден при решаването на казусите, студентите получиха подробни разяснения от представители на фирмите и от преподаватели от Академията. Участниците  бяха разделени на екипи и заедно търсеха най-подходящото решение на казусите. През целия ден представители от фирмите-партньори – г-н Пламен Пенков от Societe Generale Експресбанк – гр. Свищов и г-жа Надка Русева от Епо Нова – гр. Русе, и доц. д-р Силвия Костова за казуса на Стопанска Академия подкрепяха участниците с ценни съвети и информация.


Третият ден започна отново с решаване на казуси и студентите имаха възможността да направят последни промени по решенията и да изготвят своите презентации, които по-късно представиха пред компаниите. Всички компании имаха добри отзиви относно представянето на участниците, техните умения и ентусиазъм, както и от организацията на събитието като цяло.

Студентите имаха възможността да видят презентацията и на Димитър Янев, бивш възпитаник на Стопанска Академия и бивш член на AIESEK - Свищов. Той разказа за невероятните си преживявания по време на доброволческия си стаж в Уганда, Африка и как това го е променило и му е помогнало да израстне като човек. Г-н Янев отправи призив към участниците да не пропускат възможността да отидат на стаж и им разкри как това може да им помогне за бъдещото им развитие.

Форумът „Бизнесът в действие” бе закрит с  раздаване на сертификати на участниците като Александър Иванов ги запозна с професионалните стажове в чужбина, които AIESEK  предлага и как те могат да бъдат полезни за студентите.