Триединството „висше образование – пазар на труда – държава” дискутираха в Стопанска академия

Кръгла маса на тема „Триединство: висше образование – пазар на труда – държава” се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, организирана от Факултет „Финанси”. Сред гостите на форума бяха заместник-ректорите проф. д-р Теодора Димитрова и проф. д-р Любен Кирев, председателят на Общото събрание на Стопанска академия – проф. д-р Данаил Врачовски, зам.-кметът на Община Свищов – Емил Димитров, представители на практиката. Освен академични преподаватели и студенти, в кръглата маса участваха ръководители на бизнес структури и финансови институции, представители на стопански и публични структури.

Приветствие към участниците от името на Ректора – проф. д-р Величко Адамов и академичното ръководство отправи проф. Врачовски. Той поздрави организаторите на форума и подчерта важността на съществуващите вътрешните връзки и зависимости между висшето образование, трудовия пазар и ролята на държавата.


В обръщението си към участниците, деканът на Факултет „Финанси” – проф. д-р Румяна Лилова заяви: „В съвременните условия, когато всичко е много динамично, когато бързо се сменят ценности и стереотипи, когато нелоялни структури взаимно пресичат пътя си, когато вътрешния и външния дълг на Република България расте, когато бюджетния дефицит расте, когато много бързо се сменя икономическата среда, когато има много безработни младежи до 29 годишна възраст – във всички тези условия връзката между висше образование, пазар на труда и държавата се превръща наистина в триединство”. По думите й, и трите страни имат общи цели сред които са  увеличаване на брутния вътрешен продукт на страната ни, интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж в съответствие със Стратегия „Европа 2020”, увеличаване на доходите, намаляване на безработицата. Проф. Лилова изрази убеденост, че „триединството е това, което ще ни води напред по пътя на европейското развитие”.


Домакините на форума представиха два пленарни доклада по темата. В своята презентация, ръководителят на катедра „Финанси и кредит” – проф. д-р Андрей Захариев изтъкна предимствата на висшето образование в Стопанска академия в областта на финансите, съобразно изискванията на пазара на труда и държавата. Говорейки за ролята на всяка една от страните в „триединството”, той посочи като пример проекта „Нови знания и умения за успешна професионална реализация на студентите от СА „Д. А. Ценов” – Свищов”, който се реализира в Свищовското висше училище. Проф. Захариев поясни, че в резултат на адекватната координация между Стопанска академия, трудовия пазар и държавата се изготвят съвместно  учебни планове и програми по отделните дисциплини и още повече се повишава качеството на подготовка и обучение на кадри.

Предизвикателствата пред българското образование в областта на застраховането представи в своя доклад доц. д-р Стоян Проданов, изп. директор на  застрахователно дружество и преподавател в катедра „Финанси и кредит”. Говорейки за предизвикателствата пред образованието, което трябва да подготвя по-качествени и по-адаптирани кадри за нуждите на българското застраховане, доц. Проданов представи възможните позиции за реализиране на кадри в този сектор и изискванията към младите специалисти. Друг акцент в презентацията бе връзката между застраховането и българската икономика, възможностите на застрахователния сектор и динамиката на финансовите услуги през последните 5-6 години.


Своите виждания по темата на кръглата маса споделиха и други участници във форума сред които Пламен Георгиев – ръководител на банкова институция, Илия Мургин – прокурист в търговска фирма, зам.-кметът Емил Димитров, Гергана Георгиева – III курс, спец. „Финанси”. Като представител на местната власт, Емил Димитров посочи като пример за връзка между висшето образование и държавата програмата „Старт на кариерата”, по която след реализиран стаж в Общинска администрация – Свищов, на постоянна работа са назначени 10 възпитаници на Стопанска академия. По думите на зам.-кмета, кадрите на Свищовското висше училище са много силна конкуренция дори и на служители с дългогодишен стаж.   

Кръглата маса, организирана от Факултет „Финанси”, се проведе в изпълнение на ангажиментите по дейност 2 по проект BG051PO001-3.1.07-0019 „Нови знания и умения за успешна професионална реализация на студентите от СА „Д. А. Ценов” – Свищов”.