Трима министри от кабинета „Главчев – 2” са възпитаници на Свищовската академия

Премиерът Димитър Главчев предложи и за втория си служебен кабинет министри, които са възпитаници на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов. Ивайло Иванов остава служебен министър на труда и социалната политика. Георги Тахов също запазва поста си служебен министър на земеделието и храните, както в предходния мандат на кабинета на Д. Главчев. За служебен министър на икономиката и индустрията в състава на новото правителство е номиниран Петко Николов.
На 27 август 2024 г. президентът Румен Радев ще издаде указ за назначаване на новото служебно правителство и кабинетът „Главчев – 2” ще положи клетва пред Народното събрание.

Ивайло Иванов завършва Стопанска академия „Димитър А. Ценов” през 1993 г. с магистърска степен по финанси. През 2008 г. придобива ОКС „магистър” по право в ЮЗУ „Неофит Рилски”. До септември 2009 г. е заместник-изпълнителен директор, а след това е назначен за изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане. От юни 2016 г. до септември 2017 г. е заместник-министър на труда и социалната политика. Има дългогодишен професионален опит и в сферата на застраховането. Между септември 2017 г. и април 2024 г. е управител на Националния осигурителен институт.

Георги Тахов има докторска степен (ОНС „доктор”) от Свищовското висше училище, присъдена му по докторска програма „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка (финанси)”. В Стопанската академия той придобива и ОКС „магистър” по „Счетоводство и контрол”. Притежава също така магистърски степени по право от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и по стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред от Академията на МВР. Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Работил е на управленски позиции в системата на Националната агенция за приходите. Бил е изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” – РА.

Петко Николов има следдипломна специализация по митнически, валутен и данъчен контрол в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов. Има придобита ОНС „доктор” по икономика и управление на интелектуалната собственост от УНСС. Придобива две магистърски степени – по Финанси от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и по Право от СУ „Св. Климент Охридски”. Има специализация и по наказателноправни науки. Бил е член на Софийската адвокатска колегия, има дългогодишен опит като адвокат, както и председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Има четири годишен преподавателски опит в катедра „Интелектуална собственост и трансфер на технологии”. Бил е председател на Комисията за защита на конкуренцията, на Патентното ведомство и изпълнителен директор на Националната компания „Индустриални зони”.