Трудова борса по проект „ШАНС ЗА РАЗВИТИЕ“ привлече над 100 участници

 
В изпълнение на дейностите по проект „Шанс за развитие“ (който се реализира съвместно между Университета в Крайова, Стопанска Академия „Д. А. Ценов“ и Фондация за регионално развитие – Видин) екипът от експерти от Академията организира трудова борса (Job Fair) на 27 март 2019 г. във фоайе зала „Булстрад“. Мероприятието е заложено като дейност №8 на проекта и представлява една от финализиращите инициативи. Успешното му провеждане е вследствие на проведени срещи с целевата група и работодатели, обучения и посещения в реална работна среда. Участниците – работодатели, екип по управление на проекта и експерти, целева група, преподаватели и студенти извън проекта, наброиха над сто лица. При регистрация на посетителите се осигуряваха рекламни материали по проекта.



Срещата откри доц. д-р Анелия Радулова – ръководител на проекта за Свищовското висше училище. Тя благодари за отзивчивостта на работодателите, организирали щандове с рекламни материали на дейността си; на участниците в целевата група за присъствието и отговорното отношение към изпълнението на проекта до момента; на експертите от страна на Стопанска академия и от Университета в Крайова, Румъния; на всички заинтересовани страни, посетители на настоящото изложение. Представи целта на проекта, а именно: да се насърчи интеграцията на трансграничния регион по отношение на заетостта и трудовата мобилност, като припомни, че партниращите си страни са три и са разположени от двете страни на река Дунав. Резюмира постигнатото до момента и обобщи ползите от реализирането на проекта: повишаване пригодността за заетост и професионална реализация чрез развиване на умения и осигуряване на по-добра комуникация между работодатели и лица, които търсят работа в областите Долж (Румъния), Велико Търново и Видин (България).



Благодарение на предходни срещи между експертите и работодатели, както и чрез подкрепа от фирмата-организатор „Дирон“ ООД – Русе, представители на местния бизнес бяха:
  • Дирекция „Бюро по труда – гр. Свищов;
  • Общинска банка;
  • Уни Кредит Булбанк; 
  • Банка ДСК;
  • Райфайзен банк;
  • ОББ;
  • „Фаво“ АД;
  • „Месокомбинат Свищов“ ООД;
  • „Мебели Теди 95“ ЕООД;
  • „Български бетонни елементи“ ООД;
  • „Инвест строй монтаж“ ЕООД;
  • „Томика Метал“ АД;
  • „Тед Иглика“ АД.


Трудовата борса бе посетена от представители на екипа по проекта от Университета в Крайова, Румъния; целевата група от Стопанска академия, която включва обучаващи се в ОКС „бакалавър”, ОКС „магистър”, ОНС „доктор”, завършили висше образование в тези степени, активно търсещи работа и регистрирани безработни лица; други студенти от Висшето училище, извън участниците в проекта. 



Студенти, докторанти и активно търсещи работа лица проявиха интерес към работодателите по отношение на: специфика на дейността; възможности за участие в стажантски програми; наличие на вакантни позиции и изисквания за заемане на съответните длъжности; мероприятия и инициативи между бизнеса и Стопанска академия. Отговорите на конкретни въпроси и наличието на многобройни рекламни материали удовлетвориха както целевата група, така и всички допълнително посетили изложението посетители. 
За прекрасните продукти, включени в кетъринга към мероприятието, се погрижиха талантливите ученици от Професионална гимназия „Алеко Константинов“ – Свищов, обучавани в професия „Ресторантьор“, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“.