Цар Футбол събра рекорден брой участници в студентски турнир в Стопанска академия

Рекорден брой студенти се включиха в тазгодишното издание на футболния турнир, който ежегодно се организира от Катедра „Физическо възпитание и спорт” и Студентски съвет при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Близо 400 студенти от всички курсове и специалности, включително и магистри в редовна форма на обучение, сформираха 38 отбора. Разпределението им в отделните групи направи жребий, с изтеглянето на който бе даден официалния старт на турнира.

Приветствие към участници и организатори от името на ректора на Стопанска академия – проф. д-р Величко Адамов, отправи зам.-ректорът по бакалавърско и магистърско обучение – проф. д-р Любен Кирев. По думите му е съвсем нормално най-масовия турнир да бъде свързан именно с този така популярен спорт „Цар Футбол”. Зам.-ректорът припомни, че от студентските турнири в Свищов са излезли именити футболисти от национален клас. Проф. Кирев се обърна към студентите с „колеги” в прекия и преносния смисъл, т.к. освен в качеството си на преподавател, той е „един от тях” и заради факта, че любимия спорт, който практикува е футбол. Освен това, той увери участниците, че „голям фен и радетел” на тази игра е и ректорът на Академията. С пожелания за успех и феърплей, проф. Кирев откри официално Футболен турнир 2013 в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.

Според регламента на турнира, разпределението за първи кръг е в 8 групи. Отборите за група А изтегли проф. Кирев, за група В – ръководителят на Катедра „Физическо възпитание и спорт” доц. д-р Христофор Стоянов, а за група С – председателят на Студентски съвет, Бояна Дюлгерова. В тегленето на жребия участваха още преподаватели от катедрата и капитани на сформираните отбори.


Правилата за провеждане на футболната надпревара представи старши преподавател Асен Атанасов. Той поясни, че варианта „Футбол 5”, по който се провежда турнира в Стопанска академия е признат от Международната футболна федерация (ФИФА), и по него се организират и студентските първенства в България. Размерите на терена са 40/20м, а на вратата 3/2м. Играят се две полувремена от по 15 мин. с 4 полеви играчи и един вратар, като всеки отбор има право на неограничен брой смени. Срещите от първи кръг са на принципа „всеки срещу всеки”, а в следващия етап продължават класиралите се на първите две места отбори от всяка група. При победа се начисляват 3 точки, при равен мач 1 т. При елиминацията обаче, след равен резултат се предвижда изпълнение на наказателни удари от 6м.


Преди финала на турнира ще се състои демонстрационен мач между преподавателски отбор и сборен студентски тим. Най-добрите играчи от турнира ще сформират представителния отбор на Стопанска академия, който ще участва в Националния студентски турнир по футбол.