Уъркшоп за създаване на собствен бизнес организира клубът по предприемачество в Стопанска академия

Практически уъркшоп на тема „Стартиране на собствен бизнес” организира за свищовските студенти клуб „Предприемачество и иновации” в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Първата инициатива на новосъздадения клуб от студенти в III курс на спец. „Индустриална бизнес икономика” привлече над 30 участници от първи до четвърти курс в различни специалности и магистри. В началото на двудневния форум зам.-председателят на клуба Кристиана Михалева подчерта, че събитието става реалност благодарение на постоянната помощ и подкрепа от страна на катедра „Индустриален бизнес и предприемачество”. 
Приветствия към участниците отправиха ВрИД ректор проф. д-р Марияна Божинова и ръководителят на катедрата проф. д-р Любчо Варамезов. Председателят на клуба Марин Маринов запозна участващите студенти с формата практически уъркшоп и поясни как ще се проведе той.


Проявата бе с конкурсен характер и участващите 8 екипа работиха върху решаването на казус. Проблемът, който разгледаха, бе свързан с една от най-честите причини за неуспех – неопитните предприемачи пропускат да направят анализ до каква степен тяхната идея ще бъде успешна и директно преминават към действие. Всеки екип трябваше да разработи идея за стартиране на собствен бизнес като направи анализ до колко тази идея ще бъде успешна и устойчива във времето.Студентите имаха на разположение два часа екипна аудиторна работа, а след това продължиха в неформална обстановка. На следващия ден екипите представиха своите проекти в Центъра за научни изследвания по малък бизнес и предприемачество. Презентациите на бизнес идеите оценяваше жури с председател доц. д-р Искра Пантелеева, преподавател към катедра ИБП и членове гл. ас. д-р Зоя Иванова и Пламен Георгиев, управител на фирма. Доц. Пантелеева поясни, че критериите, по който се оценяват проектите са оригиналност, адекватност, приложимост, презентиране и аргументация.

На първо място журито класира идеята за производство на „здравословно мече” – детска плюшена играчка, която да следи показателите на детето и чрез мобилно приложение да ги изпраща на родителите. Този бизнес проект разработиха Деница Петкова – 3 к., спец. „Публична администрация”, Николета Джалова – 3 к., спец. „Счетоводство и контрол”, Мариян Марков – 3 к. и Цветан Цаков – 1 к., спец. „Маркетинг”. В рамките на своята презентация екипът сподели, че тяхната идея е на следващ етап да се разшири целевата група и в производство да бъде пуснато подобно устройство и за възрастни хора.


Второ място зае проект за производство на устройство за автомобили, наречено „ГАФ”, разработен от Айхан Ходжа – 3 к., спец. „Бизнес информатика”, Гюлфен Мехмедова – 4 к., спец. „Икономика на търговията” и Фредерик Радев – 4 к., спец. „Икономика на туризма”. Устройството има за цел да следи скоростта на движение и при първо нарушение само ще предупреждава водача, а при второ ще изпраща сигнал до органите на реда. Изхождайки от факта, че голяма част от катастрофите са заради висока скорост и имайки предвид, че никой няма да сложи такова устройство пожелание в колата си, идеята на студентите е то да бъде задължително за всички автомобили. 

Проектът, който журито класира на трето място, е с екологична насоченост и е за производство на „смарт кошче” със сензори. Ролята на „умното” кошче за боклук е да не се отваря ако е предназначено например за хартия, а някой се опита да изхвърли в него стъкло. Според студентите в екипа, това ще реши проблема с разделното сметосъбиране. Тази бизнес идея представиха Елица Белчева – 3 к., спец. „Бизнес информатика”, Николай Мидов – 4 к., спец. „Индустриална бизнес икономика”, Катя Гроздева – 3 к. и Нина Спасова – 4 к., спец. „Маркетинг”.


Класираните на първите три места студенти получиха грамоти и парични награди, а всички останали – сертификати за участие. Организаторите бяха подготвили и форма за обратна връзка с участниците. Обобщената информация показа, че 95 % са изразили желание отново да участват в подобно практическо занятие. Сред нещата, които най-много са им харесали, участниците посочват работата в екип, запознанството с нови хора, възможността да се обменят иновативни идеи и същевременно да се забавляват, обективното мнение на журито и съветите им при дискутирането на представените проекти.