Уъркшоп за свищовските студенти проведоха организаторите на „Национални дни на кариерата 2014”

Уъркшоп – дискусия за студентите от Стопанска академия „Димитър  А. Ценов” проведоха организаторите на „Национални дни на кариерата 2014” - JobTiger и Nestle -  България. По традиция, обучението се проведе като предхождаща проява дните на кариерата в Свищов. Гост-лектори бяха Надежда Крумова и София Георгиева от Нестле, и Кристина Горялова - специалист „Подбор” в JobTiger.


„Нестле има нужда от младите хора” – заявиха лекторите от компанията, представяйки новата инициатива за насърчаване на младежката заетост. Те информираха студентите, че в периода 2014 – 2016 г. компанията ще разкрие в Европа 10 000 работни места и 10 000 стажантски позиции за младежи под 30 години. Само за България Нестле ще осигури през тези три години възможност за работа на 150 младежи и ще създаде стажантски позиции и програми за обучение на още 180 души на същата възраст. Те ще имат възможност да работят на различни нива и в различни отдели на компанията от производство и администрация, до продажби, маркетинг, финанси, технологии, изследване и развитие. Представяйки принципите за създаване на споделена стойност и ангажираност към обществено-значими инициативи в подкрепа на младите хора, лекторите споделиха, че през последните 17 години Нестле България развива стажантска програма, която се радва на голям интерес сред кандидатите. Благодарение на своята мотивация и отдаденост, 100% от участвалите в едногодишен стаж за 2012 г. са продължили своето професионално развитие в компанията. Свищовските студенти получиха ценни съвети относно повишаване на готовността им за работа. Сред препоръките, които отправиха лекторите от Нестле бяха да определят целта си, да бъдат инициативни, да са насочени към резултатите.


Уъркшопа на JobTiger бе на тема „Упътване за употреба на Национални дни на кариерата 2014”. Освен информация за националния форум и как чрез него могат да си намерят работа, студентите получиха и важни съвети от специалист по подбор на кадри. Споделяйки своя опит, Кристина Горялова запозна присъстващите с видовете и форматите на автобиография, основните моменти, на които работодателите обръщат най-голямо внимание и най-често допусканите грешки. Тя даде препоръки относно съдържание и задължителни елементи както при автобиографията, така и при мотивационното писмо.

Говорейки за подготовката на студентите при кандидатстване за работа, гост-лектора подчерта, че подготовката започва във висшето учебно заведение чрез теоретичните знания, участия в проекти и научни форуми, контакти с преподаватели и колеги, консултации с кариерните центрове. Подготовката за работа продължава в университета и чрез възможностите за стажове и студентски практики, участия в студентски организации, бригадите и студентския обмен, които развиват различни умения у младите хора чрез комуникациите им с чужди култури.

В края на уъркшопа директорът на Академичен център за кариерно консултиране при Стопанска академия  представи  кратка информация за фирмите, които са проявили интерес за участие в „Национални дни на кариерата 2014 – Добра Кариера, Добър Живот” в Свищов.