Учени от 9 държави участваха в конференция в Стопанска академия с разработки за социалните науки и икономиката

Международна научна конференция на тема „Социалните науки и икономиката” (Взаимодействие и перспективи за сътрудничество) се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, организирана от катедрите „История, философия и социология” и „Правни науки и екология” към факултет „Производствен и търговски бизнес”.

За международния научен форум са разработени 108 доклада от 116 автори от 9 държави. Конференцията бе организирана с цел да се създадат благоприятни условия за научни изяви и контакти, за установяване на бъдещо сътрудничество между изследователите и специалистите от социалните науки и икономиката, пълноценен обмен на творчески идеи и генериране на нови знания, синхронизиране между развитието на теорията и потребностите на съвременната практика.

Приветствие към участниците в международния научен форум от името на Ректора – проф. д-р Величко Адамов и от името на академичното ръководство, поднесе зам.-ректорът проф. д-р Любен Кирев. Коментирайки важността на избраната от организаторите тема, проф. Кирев заяви: „Известно е, че в отношенията социални науки – икономика съществува тенденция на демонстриране на надмощие кой от двата клона на общественото познание е доминиращ”. В тази връзка той подчерта, че темата на конференцията дава отговор на привържениците на хуманизацията на икономиката и посочва пътя, по който трябва да се върви – „сътрудничество, взаимодействие, съвместно търсене на научната истина в по-сложната в сравнение с физическия свят обществена материя”.

Сред гостите на форума бяха финансовият мениджър на Академията – проф. д-р Георги Герганов, деканите на факултети, ръководители на катедри, преподаватели, докторанти и студенти.

Поздравления към организаторите на форума отправиха чрез множество изпратени поздравителни адреси сродни катедри от страната и чужбина, както и катедри в Стопанска академия. Чрез мултимедийна презентация бе представен поздравителен адрес от проф. дсн Галина Силасте – ръководител на катедра „Теоретична социология” във Финансовия университет при Правителството на Руската Федерация. Важността на връзката между социалните науки и икономиката, и очертаването на полетата на взаимодействие и перспективи, подчерта в своето приветствие и доц. д-р Николета Михалева от катедра „Философски науки” при Икономически университет – Варна. Тя изрази убеденост, че „голямото предимство на всяко демократично общество е преди всичко високото качество на образование”. 

В рамките на научния форум бяха представени два пленарни доклада от ръководителите на катедрите-домакини. Презентацията на проф. д-р Иван Върбанов – ръководител катедра „История, философия и социология”, бе посветена на моралната философия в обучението на икономисти. Доц. д-р Пенко Димитров – ръководител катедра „Правни науки и екология”, говори за правоприемството в данъчните права и задължения по Закона за корпоративното подоходно облагане. Своите научни разработки в различните тематични направления, участниците в конференцията представиха в обособените работни секции – „История, философия, социология”, „Социални науки и социално-икономическа практика”, „Публични политики в съвременното общество”.

След приключване на работата по секции, участниците в научния форум приеха заключителен документ, в който приносите на проведената конференция са обобщени в три основни направления. В областта на теорията конференцията допринася за създаване и систематизиране на нови теоретични знания, в резултат на оригинални авторски разработки на академичния състав и на научни изследвания на докторанти и студенти. Ползите в областта на практиката са свързани с формирането на права и обратна връзка между катедрите и факултетите на Академията, техните колеги от други образователни и изследователски институции, техните настоящи студенти и бивши възпитаници и специалистите от практиката. В областта на обучението, проведената международна научна конференция допринася за усъвършенстване качеството на учебния процес и утвърждаване на лидерските позиции на Стопанска академия на пазара на висококачествени образователни услуги. Участниците се обединиха около идеята за превръщане на конференцията в ежегодна научна проява, която да се утвърди като интердисциплинарен форум за нови идеи в областта на социалните, финансовите и стопанските науки.  

Всеки участник в конференцията получи издадения двутомен сборник „Социалните науки и икономиката” (Взаимодействие и перспективи за сътрудничество), в който са публикувани подготвените научни разработки за международния форум.