Ученическо състезание „УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТИ“ в СОУ „БАЧО КИРО“ – гр. Павликени

Ученическо състезание „Управление на проекти” организираха на 7 декември 2015 г. Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността и катедра „Стратегическо планиране” при СА „Димитър А. Ценов” – Свищов, с подкрепата на Община Павликени. То се проведе в СОУ „Бачо Киро“ – гр. Павликени. Това е четвърто издание на състезанието и първото, което се провежда на местно ниво, след проведени досега три Национални ученически състезания по управление на проекти през 2013, 2014 и 2015 г.
От името на академичното ръководство и организаторите на събитието приветствие към учениците и техните учители поднесоха проф. д-р Маргарита Богданова – ръководител катедра „Стратегическо планиране“, доц. д-р Николай Нинов – директор на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, ас. д-р Юлиян Господинов, ас. Евелина Парашкевова и докт. Мариела Стоянова.


В състезанието взеха участие общо 30 ученика от двата дванадесети класа на СОУ „Бачо Киро“. Те бяха разпределени на случаен принцип в 6 екипа от по 5 души. Екипите имаха за задача да разработят рамка на проектно предложение в една от следните пет тематични области:

1. Подобряване на градската среда;
2. Младежко развитие;
3. Образование;
4. Туризъм;
5. Околна среда.
 
Работейки в екип, те трябваше да дефинират проблем по някоя от горепосочените тематични области, да формулират цел и да определят целевите групи на проектното предложение, да посочат дейностите, с извършването на които ще бъдат постигнати целите на проекта, както и да представят очакваните резултати от изпълнението на заложените в проекта дейности. Своите разработки екипите следваше да представят във вид на кратка презентация, като времето, което имаха на разположение, беше един астрономически час.


Преди старта на същинската работа, екипите бяха уведомени за критериите, които ще се съблюдават при оценяването. Съгласно разработената Оценъчна карта, екипите можеха да съберат максимално 100 точки, като конкретните критерии и разпределението на точките между тях е следното:

- Добро решение (максимум 70 точки), в т.ч.: иновативност (до 25 точки), приложимост (до 25 точки) и обществена полза (до 20 точки);
- Представяне на сцена – презентация, работа в екип (максимум 20 точки);
- Отговори на въпросите на журито (максимум 10 точки).
Работата на екипите бе оценявана от смесено жури, в състав:
1. проф. д-р Маргарита Богданова - ръководител катедра „Стратегическо планиране“;
2. доц. д-р Николай Нинов - директор на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността;
3. ас. д-р Юлиян Господинов – научен секретар на катедра „Стратегическо планиране“;
4. Пепи Стефанова - Директор на СОУ „Бачо Киро“ – Павликени;
5. Илиян Йорданов - класен ръководител на 12а клас;
6. Гинка Христова - класен ръководител на 12б клас);
7. инж. Венцислав Иванов – заместник-кмет на Община Павликени.


Преди началото на представянето на резултатите, представители на шестте екипа теглиха жребий за реда на презентиране на екипните разработки. В залата, освен участниците и журито, присъстваха ученици от 11 клас и учители.

По силата на жребия, първи презентираха екип 4 в състав: Габриела Минчева Христова, Ивелин Александров Христов, Полина Васкова Атанасова, Белослав Бисеров Чешмеджиев и Ради Атанасов Тодоров. Името на екипа бе „Корпус на мира“, а наименованието на проекта – „Заедно в развитието“.
Втори презентира екип 3 „Младите надежди“. Неговите членове: Вероника Владимирова Топкова, Емилиян Лъчезаров Кърчев, Николай Петков Христов, Атанаска Мариянова Иванова и Иван Веселинов Цонев представиха разработка на тема „Околна среда“.
Трети по ред бяха участниците от екип 1 „Next generation“: Атанас Димов Мандев, Десислава Радославова Димитрова, Милица Красимирова Маринова, Яница Светославова Пантелеева и Ива Владимирова Владимирова. Те представиха проект с наименование „Млади и устремени да останем тук“.
Четвъртата презентация бе на екип 5 „Не на зависимостта“. Участниците: Дани Мирославов Пенев, Марина Маринова Ангелова, Силвия Стефанова Данаилова, Венеция Викторова Василева и Радин Неделчев Неделчев представиха проект за изграждане на клиника за лечение на наркозависими.
Пети по ред бяха екип 2: Василена Петева Маринова, Евгени Маринов Георгиев, Мина Пламенова Калинова, Ясен Бойков Бонев и Иван Атанасов Иванов. Те си избраха името „Fo(u)rtress“, тъй като малко след началото на състезанието един от техните членове ги напусна и те трябваше да работят в намален състав и да компенсират с влагане на повече енергия. Техният проект бе с наименование „Младежки клуб“.
Последни презентираха екип 6 „Нова надежда“. Неговите членове: Даяна Стефанова Петрова, Мария Светославова Савова, Християн Ивалинов Анев, Георги Христов Василев и Стилиян Кирилов Александров представиха своята идея за „Модернизиране на улиците“.


Представянето на шестте екипа премина при засилен интерес от страна на всички присъстващи. Въпроси към екипите отправиха членовете на журито, учители, ученици.Общото впечатление бе за отлично изпълнена задача и високо качество на екипните разработки. Въпреки краткото време, екипите представиха логически издържани и обосновани идеи за бъдещо развитие в различни тематични области, както и добре изработени презентации, което заслужи адмирациите на журито.

Всички 30 ученика от шестте екипа получиха сертификати за участие в ученическото състезание „Управление на проекти“. Доц. д-р Николай Нинов обяви, че сертификатите им гарантират приемане по първа желана специалност при кандидатстване за студенти в СА „Д. А. Ценов“ и сподели общата оценка на организаторите за добрата работа на учениците.
Преди да обяви екипа-победител, проф. Богданова връчи на директорката на СОУ „Бачо Киро“ г-жа Пепи Стефанова дарение от научна литература на катедра „Стратегическо планиране“. Актът на дарението бе изключително добре приет от присъстващите, които благодариха за възможността училището да обогати своя библиотечен фонд, в интерес на учениците и техните учители.
Тържествената част от състезанието започна с връчване на грамоти и символични подаръци на директорката г-жа Пепи Стефанова, класните ръководители г-н Илиян Йорданов и г-жа Гинка Христова, както и на Община Павликени, в лицето на заместник-кмета инж. Венцислав Иванов.
Умишлено, за последно бе оставено обявяването на екипа-победител в ученическото състезание – най-очакваната част от всички участници. Фаворит на журито бе екип 1 „Next generation“ и техния проект „Млади и устремени да останем тук“.
Проф. Богданова връчи грамоти и награди на членовете на екипа: Атанас Димов Мандев, Десислава Радославова Димитрова, Милица Красимирова Маринова, Яница Светославова Пантелеева и Ива Владимирова Владимирова.
Последваха поздравления и от страна на директорката г-жа Пепи Стефанова, както и от заместник-кмета на Община Павликени инж. Венцислав Иванов.
Цялото ученическо състезание премина в позитивен дух, с много градивна енергия, диалогичност, творчество и иновативност.