Ученик от ПДТГ „Димитър Хадживасилев” проведе учебна практика в Свищовската академия

Ученик от свищовската Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев” проведе заложената в учебния си план практика в Стопанска академия „Д. А. Ценов”. Двуседмичната практика е задължителна и неплатена и за учениците, и за менторите от приемащата страна. Като дългогодишен партньор на Търговската гимназия и участник в различни съвместни социални инициативи, Свищовското висше училище прие в Кариерния център да бъде проведена практиката на десетокласничката Петра Мочкова от специалност „Електронна търговия”. Ментор на стажанта от страна на Академията бе кариерният консултант Димка Генчева, а учител-ръководител и проверяващ производствената практика бе Диана Илиева-Атанасова.

Всеки ден от практиката десетокласничката се обучаваше по определени теми и изпълняваше възложените й практически задания и дейности, посочени в Дневник за производствена практика. Още през първия ден, наред с провеждането на първоначален инструктаж, техники за безопасност и охрана на труда, Петра Мочкова показа добри познания в нормативната уредба и прояви интерес към усвояване на нови компетентности.

За обучение по теми, свързани с работа със счетоводни документи, покупки и продажби, електронна търговия, практикантката имаше възможност да посети фирма „Детски магазин Детмаг” – партньор на Свищовската академия. Потапянето в реална работна среда даде възможност на стажанта да усвои нови знания като проследи подготовката и осъществяването на онлайн търговията на детски стоки. Сред темите и заданията, заложени в дневника на практиканта бяха: работа в екип, роли и формиране на взаимоотношения в екип, мотивация, фирмена култура, фирмено облекло и поведение, подготовка и представяне дейността на организацията, презентационни умения. Стажантката подготви презентация за осъществяваните дейности, показа много добро ниво на познаване и работа с използваните ресурси, и отлично усвояване на новите знания, понятия и компетентности. Петра Мочкова получи удостоверение за проведен стаж, което й връчи кариерният консултант Димка Генчева.

Реализираната поредна съвместна инициатива между СА „Д. А. Ценов” и ПДТГ „Д. Хадживасилев”, и резултатите от проведената ученическа практика за надграждане на умения и професионален опит, са поредното доказателство за необходимостта и ползите от поддържане на тясна връзка между средното и висшето образование.