Ученици, студенти и преподаватели мериха сили в състезание по плуване на Стопанска академия

Състезание по плуване организира Университетски спортен клуб „Димитър А. Ценов”, обединяващ всички практикувани спортове в Свищовското висшето училище. В своеобразната надпревара в закрития плувен басейн на спортния комплекс в корпус Юг участваха ученици, студенти, служители, преподаватели и бивши възпитаници на Стопанска академия. С приветствие към участниците, състезанието откри председателят на Университетския спортен клуб и зам.-ректор на Академията – проф. д-р Теодора Димитрова. Тя подчерта, че макар и не в традиционната академична обстановка, а по спортно облекло и с „нестабилна почва под краката си”, състезателите отново показват икономическо мислене чрез стремежа си към победа. Проф. Димитрова поздрави и организатори, и участници за показаните ентусиазъм, борбеност и спортен дух, и пожела да победят най-добрите плувци.


Сред гостите на спортната проява бяха Ректорът на Стопанска академия – проф. д-р Величко Адамов, Марио Якимов – гл. експерт „Спортни дейности и масова физкултура” при Община Свищов, Никола Тодоров – доайен на плувните спортове в крайдунавската община. Съдийският състав бе осигурен от катедра „Физическо възпитание и спорт”, като главен съдия бе ст. преподавател Йонко Георгиев.

Спортната проява започна с демонстрации на най-малките участници в плувния курс, който Академията провежда за ученици от всички училища в община Свищов с треньори ст. пр. Елиз Караманлиева и ст. пр. Силвиа Николаева. Напредналите ученици, участници в плувния курс, също показаха своите умения под ръководството на треньорите си ст. пр. Асен Атанасов и ст. пр. Радослав Николов. Само в рамките на един месец в обучителния курс са се включили над 180 деца. Начинаещите плувци, участващи в демонстрациите, показаха различни техники и стилове, овладени с помощта на преподавателите от катедра „Физическо възпитание и спорт”.


Състезанието бе организирано в дисциплините „25 метра свободен стил”, „50 метра свободен стил” и „щафетно плуване”, като състезателите бяха разпределени в съответните групи по пол и възраст. При надпреварата на „25 метра деца”, сили премериха ученици от плувния курс, а в „50 метра свободен стил” участваха момчетата от представителния отбор по плуване на Стопанска академия. В състезанието участваха и двама бивши възпитаници на Свищовската Алма матер – Полина Янкова, която стана шампион при жените на „25 м. свободен стил” и Ивайло Генчев.   

Освен индивидуалната надпревара в отделните дисциплини, голям интерес за зрителите предизвика и щафетното плуване. В тази дисциплина двойките бяха сформирани от мъж и момче младша възраст, и от жена и момиче младша възраст. Всеки от двамата състезатели трябваше да преплува по една дължина от 25 метра, като за класирането се взима под внимание общото време на двамата участника. Неочакваните обрати, при които възрастният изоставаше, а малкият участник компенсираше времето и извеждаше смесената щафета на по-предна позиция, създадоха не само голямо напрежение, но и истинско удоволствие и забавление за публиката.


Най-добрите плувци, класирали се на първите три места в отделните дисциплини получиха предметни награди и грамоти, които им връчи проф. Димитрова. Като за първо такова състезание след откриване на реновирания закрит плувен басейн, организаторите бяха осигурили награди за всички участници. Специални награди председателят на Университетския спортен клуб връчи и на съдийския състав.