Удостоиха Стопанска академия с плакет по повод 160 годишнината на Първото българско народно читалище

Паметен знак „160 години читалищно дело” връчи председателят на читалищното настоятелство на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” на ректора на Стопанска академия по повод честването на кръглата годишнина на Свищовското читалище и на читалищното дело в България. Доц. д-р Иван Марчевски бе сред официалните гости на тържествената церемония по повод годишнината и поднесе поздравителен адрес от името на академичната общност към читалищните деятели. 


„Ние трябва да се гордеем с това, че имаме читалищна дейност в България”, каза с нескрито вълнение ректорът като подчерта, че читалището е уникална институция. Свързвайки факта, че и Академията, и Читалището са създадени чрез даренията на видни родолюбиви свищовци, роденият в града на дарители доц. Марчевски подчерта, че трябва да благодарим на хората, които години наред само са давали – давали са не само пари, но са давали любовта си, времето си и част от живота си на тези, които имат нужда от тях. В обръщението си към художествените ръководители и читалищни деятели, ректорът ги нарече „достойни следовници на нашите предци”, посветили силите си, средствата си, таланта си на уникалната идея да превърнат Свищов в огнище на просвета и култура. „Споделяме с Вас заслужената гордост от постигнатото и отвоюваното във времето дълбоко признание и благодарност на цялата свищовска общественост за самоотвержения Ви и благороден труд, посветен на художественото творчество, на библиотечното дело, вдъхвайки ни любов, усет и красота към изящния свят на изкуството, което ни прави по-добри, извисени и одухотворени”, каза доц. Марчевски. Той благодари на настоятелите и на читалищните дейци за всекидневните усилия, които полагат за запазване автентичността на читалището във времена не на добруване, а на оцеляване. „Искрените ни пожелания са да продължавате да провокирате с труда си нуждата от обществено единство и творческа индивидуалност. От сърце Ви желаем, скъпи юбиляри, здраве, творческо дълголетие и споделени успехи, кураж и сили да продължите високохуманното си дело, раздавайки щедро сърцата и таланта си!”, с тези думи ректорът на Стопанска академия честити празника на всички хора, свързани с читалищното дело в Свищов.

В присъствието на председателя на Съюза на народните читалище в България – Николай Дойнов, и на други официални гости, председателят на читалищното настоятелство Пламен Александров, преди да връчи на ректора плакета за Стопанска академия, отправи пожелание двете най-големи в Свищов образователна и културна институции да продължат да бъдат заедно във всичко, от което зависи просперитета на Свищов.


По време на тържественото честване на 160-годишнината, бяха връчени медали на членовете на читалищното настоятелство. Юбилеен медал за активна читалищна дейност получиха трима представители на Стопанска академия – проф. д-р Георги Иванов – зам.-ректор, доц. д-р Стефан Симеонов – преподавател в катедра „Финанси и кредит” и Маргарита Дончева – организатор културни дейности и академичен музей.