Уебинар за представяне на резултатите от проект 1-2022

На 28 октомври 2022 година от 13 часа чрез платформата BigBlueButton бе проведен уебинар за представяне на резултатите от научноизследователски проект №1-2022  „Устойчив и приобщаващ растеж - европейската перспектива“. Екипът на проекта е съставен от трима преподаватели, докторант и студент към катедра „Международни икономически отношения“ при Стопанската академия.


Ръководителят на проекта проф. д-р ик. н. Таня Горчева запозна слушателите с целта на изследването - да се очертаят същността и спецификата на съвременната политика за постигане на устойчив растеж, с която Европейския съюз и в частност българската икономик, се стремят да подобрят благосъстоянието на обществото като цяло. Чрез провеждането на мониторинг върху прогреса за осигуряване на устойчив и приобщаващ растеж и измерване напредъка по целите за устойчиво развитие на ЕС  е направен сравнителен анализ, който позволява да се определят и постиженията от България за последните няколко години.
Презентацията на доц. д-р Здравко Любенов бе с фокус превръщането на Евросъюза в модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна икономика чрез Европейския зелен пакт, който поема ангажимент за постигане на климатична неутралност до средата на 21-ви век. За да се реализира Зелената сделка, академичните среди, гражданското общество и бизнеса трябва да бъдат включени в механизмите за консултации и съответните национални програми, а ЕС ще трябва да мобилизира допълнителни публични и частни средства за устойчиво развитие.

Главен асистент д-р Ивайло Петров представи информация за мястото на иновациите и технологиите в контекста на устойчивото енергийно развитие на България, както и анализ на проблемните области на родните еко-иновации. Българската държава формално е разработила стратегически документи в съответствие с Целите за устойчиво развитие и целите на ЕС, но с неясна конкретика по отношение на мерките, както и с недостатъчна ангажираност при подпомагане на сътрудничеството в изследователската област между науката и бизнеса в областта на енергетиката.

С въпроси и коментари по изложените данни в уебинара се включиха представители на различни катедри от Стопанската академия, от Икономическия университет във Варна и от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Уебинарът е организиран в изпълнение в изпълнение на проект №1-2022 „Устойчив и приобщаващ растеж - европейската перспектива“, финансиран със средства по Наредба на МОН за насърчаване на научно-изследователската дейност.