Уебинар за представяне на резултатите от проект 1-2023

На 30 октомври 2023 година от 13 часа чрез платформата BigBlueButton бе проведен уебинар за представяне на резултатите от научноизследователски проект №1-2023 Ефектите на европейската стратегия за устойчивост върху развитието на селското стопанство у нас“. Екипът на проекта е съставен от преподаватели и докторанти от катедри „Международни икономически отношения“ и „Аграрна икономика“, както и студенти в специалности МИО и „Международен бизнес“ при Стопанска академия „Димитър Ценов“ - Свищов.

Ръководителят на проекта проф. д-р ик. н. Таня Горчева откри уебинара и въведе участниците в темата на изследването: Европейският съюз разработва и прилага устойчива и приобщаваща стратегия за растеж, чрез която да се стимулират икономиките на членовете ѝ за подобряване здравето и качеството на живот на хората, като заедно с това се полагат грижи за природата. Това е пътят, начертан от Европейския зелен пакт, според който до 2050 година икономиките в ЕС трябва да станат неутрални по отношение на климата. Чрез посочената стратегия се цели нов подход в производството и потреблението, който да гарантира, че селското стопанство, рибарството и веригата за създаване на стойност в областта на храните ще допринесе за подобряване начина и стандарта на живот в ЕС от една страна, а от друга ще направи това производство по-конкурентоспособно в световен план. Целта на изследването е да се очертаят същността и спецификата на съвременната Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз за постигане на устойчив растеж в селското стопанство, с която страните в Съюза, включително и България, да поддържат здравословен начин на живот чрез въвеждане принципите на „зелената икономика“.

Доц. д-р Виолета Блажева от катедра „Аграрна икономика“ на Стопанската академия представи периодите в развитието и реформирането на ОСП в Европейския съюз, основните инструменти на въздействие на тази политика, както и състоянието и перспективите пред селското стопанство в България в контекста на членството ѝ в ЕС.
Целта на презентацията на доц. д-р Здравко Любенов, ръководител катедра МИО, бе представяне програмите и планове за действие в ЕС, насочени към стимулиране на устойчивото развитие в селското стопанство. Доц. Любенов представи гледните точки и аргументите на привържениците и противниците на предложените от ЕС мерки за устойчиво аграрно развитие.
Главен асистент д-р Ивайло Петров от катедра МИО представи информация за интензификацията на екстремните метеорологични явления, които причиняват значителни разходи върху селското стопанство. Наблюдава се зараждаща се промяна от конвенционалните селскостопански практики на 20-ти век към екологичен преход и агрохранителни системи, съставени от хранителни вериги с добавяне на стойност от първичното производство до крайното потребление и рециклиране. В презентацията на гл. ас. Петров бе коментирана готовността на България да следва европейските тенденции в изграждане на устойчиви хранителни вериги, които да доведат до продоволствена сигурност и ценова стабилност.
С въпроси и коментари по представената в уебинара тема се включиха преподаватели и докторанти от катедрите „Мениджмънт“, „Застраховане и социално дело“, „Индустриален бизнес и предприемачество“, „Финанси и кредит“ на Стопанската академия. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в „Алманах за научни изследвания“, специализирано реферирано научно издание на Института за научни изследвания към Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – гр. Свищов.

Уебинарът е организиран в изпълнение в изпълнение на проект №1-2023 „Ефектите на европейската стратегия за устойчивост върху развитието на селското стопанство у нас“, финансиран със средства по Наредба на МОН за насърчаване на научно-изследователската дейност.