УКАЗАНИЯ за подновяване приема на документи за провеждане на практическо обучение по проект “Студентски практики”


УКАЗАНИЯ
за подновяване приема на документи за провеждане на практическо обучение по проект BG051PO001-3.3.07-0002 “Студентски практики” в СА „Димитър А. Ценов” - Свищов

Уважаеми студенти,

в изпълнение на Заповед № РД09-757/16.05.2014 г. на Министъра на образованието и науката за промени на показателите за изпълнение и бюджета на Проект BG051PO001-3.3.07-0002 “Студентски практики”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и Заповед № 492/02.06.2014 г.  на Ректора на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – проф. Величко Адамов, считано от 09.06.2014 г. се подновява приема на документи за провеждане на практическо обучение. В тази връзка екипа за управление на проект „Студентски практики” ще съблюдава за следното:

ЗА СТУДЕНТИ-ПРАКТИКАНТИ:

1. Договорите за провеждане на практическо обучение със студенти и организации-работодатели ще се приемат само в дните – понеделник и вторник в офиса на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността при СА „Димитър А. Ценов” – Свищов от 13.00 до 16.30 часа. Подаването на документите се извършва лично от студента – кандидат-практикант.
2. Началните дати на договорите за стратиране на практическо обучение за месец юни 2014 година са: 23 юни или 30 юни. Договорите се депозират минимум две седмици преди началната дата на практическото обучение.
3. С всички студенти, подали документите си до месец декември 2013 година, с които не се сключиха договори поради изчерпване на квотата, могат да подновят същите, за което е необходимо да депозират нови договори с коригиран начален период най-рано 23.06.2014 година и коригиран график в профила си в уеб системата на проекта.
4. Договори със студентите се сключват единствено при изпълнение на следните изисквания:
4.1. Обявената позиция за практическото обучение съответства на изучаваната от студента специалност или професионално направление.
4.2. Наличие на избран академичен наставник и потвърдено наставничество от негова страна.
4.3. Одобрен от ментора график за провеждане на практиката, съобразен със следните изисквания:

  • 5-дневна работна седмица, в която изработените часове да не надвишават 40 часа, при максимални 8 часа на ден, тоест общо 240 часа за периода на практическото обучение;
  • провеждане на практическо обучение само в делнични дни (в никакъв случай в почивни и/или празнични дни);
  • дните, в които по график се провеждат изпити от редовна, поправителна или ликвидационна сесия на летен семестър на учебната 2013/14 година, трябва да бъдат изключени от графика от студентите-практиканти.

4.4. Одобрена от академичния наставник програма за провеждане на практическото обучение.
4.5. Крайната дата на договорите на студентите-практиканти, да е не по-късна от 31.10.2014 година.
4.6. За дипломанти, стартовата дата в договора да е не по-късна от 28.07.2014 г. Съобразно условията на проекта, които изискват включването на действащи студенти с активни студентски права, студентът трябва да подпише договор за провеждане на практическо обучение преди обявената от висшето училище първа дата за явяване на държавен изпит или защита на дипломна работа.

ВАЖНО!!!

Желателно е периодът за провеждане на практическо обучение да приключва не по-късно от 3 месеца след обявената първа дата за явяване на държавен изпит или защита на дипломна работа.

4.7. Актуална и действаща банкова сметка (без значение в коя българска банка), с титуляр – студента-практикант, по която ще му бъде преведена еднократната стипендия след успешното завършване и отчитане на практиката.

След комплексното изпълнение на поставените условия, студентът кандидат-практикант трябва да генерира договора си от своя профил, да го разпечата в 3 екземпляра, да го подпише и да го представи на академичния си наставник за проверка на изброените по-горе условия, и едва тогава да го депозира лично в офиса на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността при СА „Димитър А. Ценов” – Свищов при съблюдаване на обявения график за прием на документи.

ЗА ОРГАНИЗАЦИИТЕ-РАБОТОДАТЕЛИ И МЕНТОРИТЕ:

Договори на нови работодатели и ментори със СА „Димитър А. Ценов” – Свищов, трябва да бъдат предоставени за подпис преди договорите на студентите-практиканти, избрани от тях.

Няма да се сключва договор за ментор с лице, което не е избрано за такова от съответния работодател (менторите се описват в Приложение № 1 на Договора за партньорство при провеждане на практическо обучение на студенти от висшите училища /между висше училище и организация – работодател/). Към всеки екземпляр от договора на ментора трябва да се добави и Приложение №1 на Договора между работодателя и Стопанска академия (с фигуриращо в него, името на ментора).

Задължително изискване е менторите да представят копие от диплома за завършено висше образование (минимално изисквана ОКС - бакалавър), съответстваща на обявените от организацията-работодател практикантски позиции.

Договорите, неотговарящи на посочените изисквания няма да бъдат приемани от екипа на проект „Студентски практики” при СА „Димитър А. Ценов” – Свищов.

Максимално допустимият брой студенти, обучавани от един ментор по едно и също време е десет (10). Необходимо условие е на всеки практикант да бъде осигурено работно място.

Отчетните доклади и декларациите се представят в 3 броя във ВУ до 10-о число на следващия месец. В отчетния доклад не се вписват неделни и официални празнични дни, както и повече от 4 часа на ден, респективно 80 на месец (включително и часове по други проекти).

Декларацията трябва да съдържа:
- трите имена;
- ЕГН;
- номер на лична карта;
- постоянен адрес;
- пощенски код;
- номер на договора, сключен с ВУ;
- осигурителния доход САМО за посочения период в отчетния доклад;
- упоменаване на осигурителния статус;
- телефон за връзка.

Екип на проект „Студентски практики”
при СА „Димитър А. Ценов” – Свищов