Университет от Букурещ удостоява ректора на Свищовската академия с почетно звание

Университетът „Артифекс“ ще удостои на 18 май 2023 със званието „Почетен професор“ ректора на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ проф. д-р Марияна Божинова. В мотивите на Сената на висшето училище за удостояването с „Professor Honorificus” и член на академичната общност на Университет „Артифекс“ се посочва, че почетното звание се присъжда на проф. Божинова за нейния принос в развитието на българо-румънските отношения в областта на социално-икономическите науки и за приноса й в изграждане на мрежи за партньорство в европейското образователно пространство. Това е и първа церемония, в която университет „Артифекс ” удостоява български професор и ректор с най-високото си отличие.

На церемония на 18 май 2023 год. от 14.00 часа в Аулата на Университет „Артифекс“ в Букурещ ректорът му проф. д-р Александру Маноле ще връчи регалиите и почетната тога на българския професор. На церемонията се очаква да присъстват ректори на университети и чуждестранни делегации от Турция, Сърбия и Молдова, представители на посолството на Република България в Букурещ, членове на настоятелството на румънския университет. Решението за отличието на проф. Божинова е под номер 19/10.05.2023 год. на Сената на Университет „Артифекс“. Със свое писмо от 11 май ректорът проф. Маноле информира за високото признание своя колега проф. Божинова и официално отправя покана до представители на свищовската академия за участие в церемонията.

Стопанска академия „Д. А. Ценов“ е водещ партньор на Университет „Артифекс“ в организацията на поредица престижни научни симпозиуми под надслов „Опит. Знания. Съвременни предизвикателства“, провеждани в Букурещ. От 2022 год. двете висши училища, заедно с университети в Истанбул и Ниш са партньори в реализацията на мащабен проект по програма Еразъм+ с фокус кръговата икономика. Университетът има два факултета: „Финанси и счетоводство“ и „Мениджмънт и маркетинг“ с акредитация в бакалавърска и магистърска степени.