Управлението на портфейла отново предизвика свищовски студенти-финансисти за участие в научна сесия

Студентска научна сесия по портфейлен мениджмънт в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за трета поредна година предизвика студенти от специалност „Финанси” да представят свои разработки, свързани с управлението на портфейла. Форумът, посветен на един от ключовите моменти във финансовата теория и практика, бе организиран от катедра „Финанси и кредит” и алумни клуб „Алфи”.

С приветствие към участниците и организаторите, научната сесия откри зам.-ректорът по студентска политика и академично развитие – проф. д-р Теодора Димитрова. „Радвам се да приветствам отново и да председателствам научен форум, организиран от катедра „Финанси и кредит” за студентите на катедра „Финанси и кредит”” – каза проф. Димитрова. Тя поздрави студентите за желанието и ентусиазма с които участват, и им пожела да намерят отговорите на своите научни търсения.   Зам.-ректорът поздрави и организаторите, сред които бяха участници в предишни издания на студентската научна сесия по портфейлен мениджмънт, а понастоящем докторанти в катедра „Финанси и кредит”.

Във форума се включиха едни от най-изявените студенти от IV курс на спец. „Финанси”, които са отличници,  стипендианти и участват в различни научни прояви. В студентската сесия на тема „Управление на портфейли от инвестиционни инструменти”, участниците представиха собствени портфейли с реални данни за инвестиционни инструменти. Влизайки в ролята на портфейлни мениджъри, студентите трябваше да констатират инвестиционната действителност на капиталовите пазари, да изразят собствени изводи и заключения, и да направят препоръки за взимане на адекватно инвестиционно решение.

Форумът бе с конкурсен характер. Знанията, компетенциите и презентаторските умения на участниците бяха оценявани по нестандартен начин – за първи път оценка даваха и всички присъстващи, и самите участници. Сформираното жури, председателствано от проф. Димитрова и с членове докторанти Калоян Петков и Живко Тодоров, и Теодор Тодоров – студент в магистърска програма „Финансов мениджмънт”, също участва в оценяването, но играеше ролята и на дискусанти със задаване на въпроси към презентаторите. Своите оценки за участниците дадоха чрез индивидуален оценъчен лист и присъстващите в аудиторията преподаватели, докторанти и студенти.

На първо място бе класиран Петър Миланов, второ място зае Мирослава Костова, а  третото място си поделиха Женя Стефанова и Маврина Пурлантова. При награждаване на победителите, докторант Никола Илиев представи графика с резултатите от гласуванията. „Разликата между класираните студенти на призовите места е минимална, но ние като портфейлни мениджъри много държим на точните числа” – поясни докторант Илиев при връчване на грамотите. 

Всички представили разработките си студенти получиха сертификати за участие, които им връчи проф. Димитрова. С тези сертификати студентите могат да кандидатстват по проект „Студентски стипендии и награди”. Благодарност от името на участниците към преподавателите и организаторите изказа Маврина Пурлантова. Тя сподели, че участието в такъв форум е голямо предизвикателство, но и голяма чест.