Успешно завърши „РАБОТИЛНИЦА ПО УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТИ“

„Одобрен за финансиране“ – тази оценка даде журито на проектните предложения в „Работилница по управление на проекти“ - 2022, съвместна инициатива на катедра „Стратегическо планиране“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов и Община Раковски. Финалното събитие се проведе на 20 април в град Раковски и бе открито от кмета на общината Павел Гуджеров, който бе председател на журито, и от доц. д-р Евелина Парашкевова-Великова - ръководител на катедра „Стратегическо планиране“. Те приветстваха участниците за положения труд и интересните и полезни идеи. Присъстващи на форума в качеството си на членове на журито бяха още: Рангел Матански – председател на Общинския съвет, Венцислав Чавдаров - зам.-кмет „Стопански дейности, екология, строителство, общинска собственост, култура и спорт, социални дейности“, Татяна Бакова - зам.-кмет „Бюджет, финанси, образование и здравеопазване”, Йовко Романов - зам.-кмет „Европроекти, структурни фондове и сигурност“, Мария Гиева - Изпълнителен директор на Сдружение „Местна инициативна група Раковски“, проф. д-р Маргарита Богданова - декан на факултет „Мениджмънт и маркетинг“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов, гл. ас. д-р Юлиян Господинов и ас. д-р Мариела Стоянова.

Идеята на Работилницата разказа гл. ас. Юлиян Господинов. „Двадесет и шест ученика от Професионална гимназия „Петър Парчевич“ – Раковски и Професионална гимназия по селско стопанство – с. Белозем, разпределени в десет екипа, разработваха свои проектни предложения, насочени към подобряване на различни аспекти на училищната инфраструктура и условия за обучение. Съгласно регламента, максималната подкрепа за всеки проект бе определена на 1 000 лв., като при надхвърляне на тази сума се изискваше представяне на декларация от Директора на съответното училище за осигуряване на собствен финансов принос. В половината от разработките е отчетен такъв принос. Екипите работиха по специално утвърден за Работилницата формуляр за кандидатстване и проучваха реални оферти на доставчици. Общата стойност на десетте проекта възлиза на 11 913,11 лв.“. В работата си учениците бяха подпомогнати от техни ментори-учители и консултирани от академични преподаватели с конкретни насоки за подобряване качеството на идеите си.

По време на форума всеки екип представи проектното си предложение и отговори на въпроси на журито. „Вълнувахме се при изготвянето на проектите. Беше ни интересно и забавно. Чувствахме се полезни, че правим нещо за нашите училища. Очаквахме резултатите. Когато журито ни връчи по един лист, към който не трябваше да поглеждаме, преди да получим знак за това, вълнението бе голямо. Когато вдигнахме листите и видяхме, че на всеки пише „Одобрен за финансиране“, изненадата бе много приятна“, споделиха участниците в Работилницата. Кметът Павел Гуджеров обеща, че най-добре реализираният проект ще получи като награда още 1 000 лв. допълнително финансиране за доразвиване на идеята.

„Журито високо цени положения труд на десетте екипа и техните ментори, затова прецени, че проектните предложения отговарят на целта на Работилницата и заслужават финансова подкрепа. Благодарим на Община Раковски за осигурените 10 000 лева, които ще са за подобряване условията в местните училища, благодарим и на всички, които се включиха в Работилницата и приеха инициативата! Реализацията ѝ показа как добре и ползотворно могат да си партнират висше училище, местна власт и институции“, коментира проф. д-р Маргарита Богданова.

На участниците в „Работилница по управление на проекти“ – ученици, ментори, жури, бяха връчени сертификати. Община Раковски бе удостоена с грамота за активно участие и сътрудничество, а двете училища - с грамоти за партньорство.

Събитието завърши с подписването на Меморандум за сътрудничество между катедра „Стратегическо планиране“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ и Професионална гимназия „Петър Парчевич“ – Раковски. Директорът на училището Петър Карпаров получи дарение от научна литература. В близките дни предстои сключването на меморандум и с Професионална гимназия по селско стопанство – с. Белозем, на която също бе предоставено дарение на научна литература.

„Работилница по управление на проекти“ на катедра „Стратегическо планиране“ е отворена за партньорство и с други общини в страната.