Увеличават се кандидат-студентите, участващи в класирането в Стопанска академия със сертификати от национални ученически състезания

Увеличен интерес констатират от Кандидатстудентския център при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за участие в класирането със сертификати от национални ученически състезания и конкурси. Иновативната за България проява на Свищовската Алма матер вече четири години дава възможност на ученици от цялата страна да премерят сили в национални състезания по икономика. В проведените до момента 12 издания на формата в различни направления са участвали близо 870 средношколци, някои от които са се състезавали в повече от едно направление. Различните издания на националната ученическа надпревара са провокирали възпитаници на 44 средни училища от 35 града, по-голямата част от които са специализирани в областта на обучението по икономика като търговски и икономически гимназии. Всеки участник в ученическите състезания получава сертификат, който му дава право да бъде приет за студент по първата желана специалност от 17 възможни и в желаната от него форма на обучение.

Увеличаващият се интерес към кандидатстване чрез получените от състезанията сертификати, служителите от Кандидатстудентския център обясняват и с факта, че това са едни от най-добре подготвените ученици по икономика, които имат амбицията да продължат обучението си в тази сфера. Според директора на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността – доц. д-р Николай Нинов, кандидатстващите със сертификати от състезанията по икономика не са младежи, които искат просто да имат след 4 години диплома за висше образование, а са най-талантливите и целеустремени към добра професионална реализация млади хора, за която са наясно, че са им необходими сериозни знания и подготовка.

По-голямата част от подалите документи за първо класиране са избрали специалност, свързана с направлението на състезанието, в което са участвали. Има обаче и изключения, при които направлението и избраната специалност са различни – например участници от състезание в направление „Финанси” сега кандидатстват за специалности като „Бизнес информатика”, „Маркетинг”, „Счетоводство и контрол”, „Международни икономически отношения”, „Икономика на туризма” и др.


Миналата година със сертификати от националните ученически състезания в Стопанска академия са приети над 130 първокурсници, част от които през настоящата учебна година бяха ментори на средношколците при тяхното представяне на състезанията по икономика. Кои ще са първите от тазгодишните кандидат-студенти, записали се след прием със сертификати, ще стане ясно на 13-ти юли, когато ще бъде оповестено първото класиране. Срокът за записване е до 18-ти, а на 20-ти юли е второто класиране.