Увеличават се желаещите за мобилности по програма Еразъм+ в Стопанска академия

Увеличен интерес към осъществяване и на изходяща, и на входяща мобилност по програма Еразъм+ констатират от Центъра по международно сътрудничество и проекти към Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. За учебната 2015/2016 г. има повече кандидатстващи студенти и преподаватели за обучение или практика в чужбина, увеличават се и желаещите от чуждестранни висши училища да осъществяват мобилност в Свищовското висше училище. 

След извършена селекция на кандидати за участие в програма Еразъм+ за студентска мобилност с цел обучение през летен семестър са одобрени 10 студенти, които ще се обучават в Русия, Полша, Холандия, Румъния, Испания. Други 10 възпитаници на Академията са одобрени за 
мобилност с цел практика през следващия семестър. В настоящия момент трима свищовски студенти се обучават по програма Еразъм+ в Италия и Полша, а други трима са на практика в Румъния и Италия.
Проведени са селекциите и за мобилност на персонал с цел преподаване или обучение за летния семестър. 14 от кандидатствалите ще преподават във висши училища в Полша, Холандия, Хърватия, Турция, Словакия, Испания и Румъния. За мобилности на персонал с цел обучение са одобрени 10 души, които ще бъдат реализирани в Германия, Португалия, Латвия, Испания, Полша, Холандия, Русия и Украйна.

До края на учебната 2015/2016 се очаква в Стопанска Академия да осъществят мобилност по програма Еразъм+ общо 47 студенти, преподаватели и служители от висши училища от Армения, Руска Федерация, Украйна, Молдова и Румъния. Сред последните чуждестранни преподаватели, гостували в Свищовското висше училище бе доц. д-р Маржена Ремлайн от Познанския университет по икономика и бизнес, Полша. В края на едноседмичната си мобилност с цел обучение тя сподели, че е много впечатлена от своите колеги, с които се е запознала. „Най-важното е, че срещнах хора, с които имаме общи интереси в областта на предметите, които преподаваме и начините на обучение на студенти”, коментира доц. Ремлайн. Като преподавател по счетоводни науки, по думите й е било много полезно участието й в лекции и упражнения със свищовски студенти по управленско счетоводство. При посещенията си в академичната библиотека пък е открила много „ценни и интересни” статии, учебници и книги, свързани с нейната област на преподаване и изследвания. Гостуващият полски учен сподели и впечатленията си от богатия библиотечен фонд на Стопанска академия, сред който е открила множество сборници с публикации от научни конференции в Свищов с участието на голям брой чуждестранни академици и личности от практиката.