В Деня на дарителите, катедра „Финанси и кредит” дари образователната и научна литература на 14 елитни средни икономически училища

В Деня на Дарителите в България – 6 декември 2012 г., Катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия „Д. А. Ценов” в лицето на нейният ръководител – проф. д-р Андрей Захариев, извърши  поредния дарителски акт. Поводите за него бяха общо три. На първо място, провеждащото се Национално ученическо състезание по банкиране, в което сили мериха възпитаниците на най-елитните средни икономически училища в България; 60-годишния юбилей на Първата Финансова катедра у нас и навършилия се 1 век, от паметното дело на родолюбеца, търговеца, общественика и крупен дарител – Димитър Апостолов Ценов – учредяване на завещаванието с дарение за основаването на Стопанска академия.

В присъствието на гостите и участниците в Национално ученическо състезание по банкиране, в Заседателната зала на Корпус „Юг”, беше дарен комплект от учебници по финансови науки, сборници от проведени специализирани конференции и периодика с научни публикации от наши и чуждестранни автори, както и празничния брой на вестник „Алма матер”.
 Дарението получиха лично представителите на училищата-участници, които се отзоваха на любезната покана на СА „Д. А. Ценов” – Свищов, а това бяха: Яна Чутуркова (Национална търговско-банкова гимназия – София); Елка Баташка (Професионална гимназия по икономика и мениджмънт – Пазарджик); Светла Георгиева (Професионална гимназия по икономика – Шумен); Людмила Василева (Търговска гимназия - Бургас); Цветанка Мънчева (Старопрестолна гимназия по икономика – В. Търново); Маринка Иванова (Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство – Враца); Величка Дръндарова (Национална търговска гимназия – Пловдив); Боряна Гечева (Търговска гимназия „Васил Априлов” – Червен бряг); Цанко Цанков (ФСГ „Атанас Буров” – Хасково); Теодор Петков (ДФСГ“Интелект“ – Плевен); Наталия Крумова (ПГСУАУ „Атанас Буров” – Силистра); Павлина Куюмджиева (ДТГ „Д. Хадживасилев” – Свищов); Доцка Стефанова (ПГИ „Робер Шуман” – Разград) и Татяна Миткова (ТГ „Княз Симеон Търновски”).


Целта на извършеното дарение, бе да се обогатят училищните библиотеки, да се даде възможност на учениците от средните икономически училища да се запознаят с образователната и научна продукция на катедра „Финанси и кредит” при Стопанската академия и да се рекламират научните постижения на колектива на катедрата. При получаването на дарените комплекти, всички учители изказаха своята персонална и на образователната институция, която представят благодарност, като заявиха, че в днешно време това е един доста рядко срещан жест. Последното, според тях, дава повод Стопанска академия „Димитър А. Ценов” да се приема като еталон за Висше училище с традиции, в което думите „Качество – Доверие – Инвестиции в човека” се превръщат в дела.