В навечерието на Коледните празници Стопанска академия подпомогна студенти в неравностойно положение с еднократни стипендии

С решение на Комисията за социално-битови въпроси на учащите се при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, в навечерието на Коледните празници 16 студенти в неравностойно положение получиха еднократни стипендии. Общата сума на връчените стипендии е в размер на 1680 лв. С парите са подпомогнати възпитаници на Свищовската Алма матер, които са без двама родители, с един или с двама родители с трайни увреждания. Получилите стипендиите са студенти в различни специалности в ОКС „бакалавър” и ОКС „магистър”.

В Комисията, председателствана от Иван Събев – магистър по „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия”, членуват студенти и служители, като превес имат учащите се. Членовете на Комисията имат ангажимента да разпределят годишната субсидия, която висшето училище получава за стипендии на докторанти, на чуждестранни студенти, на български студенти по успех и доход, на студенти в неравностойно положение, на майки и бащи с дете до 6-годишна възраст. След изплащане на стипендии и награди за успехи в учебната, научно-изследователската и други дейности за 2013 година, комисията взе решение реализирания остатък от средствата да бъде разпределен между студенти в неравностойно социално положение.

През изтичащата 2013 г. по Постановление 90/26.05.2000г. са изплатени близо 2000 стипендии на студенти, отговарящи на двата задължителни показателя – среден семестриален успех и месечен доход на член от семейството. Изплатените месечни стипендии за студенти в неравностойно положение през календарната година са над 400. Десет студенти са получили еднократни парични награди за успехи в учебната и научно-изследователската дейност.