В навечерието на студентския празник Стопанска академия „Д. А. Ценов” награди отличници и изявени студенти


Празникът на българските студенти – 8 декември бе честван в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” с тържествена церемония и признания за успехите на свищовските студенти. В аулата на Висшето училище академичната общност посрещна с аплодисменти и фанфарни сигнали ректора и придружаващите го лица: зам.-кмета на община Свищов – д-р Анелия Димитрова; зам.-ректорите проф. д-р Марияна Божинова и  доц. д-р Тодор Кръстевич; зам.-председателя на Общото събрание – проф. д-р Красимир Шишманов; деканите на факултети – проф. д-р Йордан Василев, проф. д-р Любчо Варамезов, проф. д-р Атанас Атанасов и доц. д-р Веселин Попов; председателя на Студентския съвет – Силвия Заркова. Сред гостите на тържественото честване бяха Илиян Венков – зам.-кмет на община Свищов, д-р Кристиян Кирилов – председател на Общински съвет – Свищов, Иван Иванов – управител на Ви Ай Джи Сървисис България, Ивелина Петрова – директор дирекция „Човешки ресурси” Булстрад, Николай Чернев – собственик на „Мусала иншурънс брокер” и управителите на дружеството – Ваня Дамянова и Детелина Димова. 





С поздравително слово към академичната общност, тържествената церемония, посветена на студентския празник – 8 декември, откри ректорът – доц. д-р Иван Марчевски. По думите му, българската академична общност има основание с гордост да отбелязва празника на академичния дух, защото е част от една многовековна образователна традиция. Доц. Марчевски припомни, че през своята 13-вековна история България е дала на Европа не само богато културно-историческо наследство, но и третата официална азбука – кирилицата, а азбуката е символ на образованост, грамотност, обучение, наука. В обръщението си към свищовските студенти той заяви: „Вие сте бъдещето на България. Ежедневно инвестирайте в знанието, защото да си успял не означава да си по-добър от другите, а да си по-добър от вчера”. Ректорът призова студентите да учат и да се развиват, да имат смели мечти и високи цели. С пожелания за весел и незабравим студентски празник, доц. Марчевски подчерта, че 8 декември е празник на младостта, на независимия дух, на смелите идеи и мечти.
Приветствие към студентите и академичната общност отправи и председателят на новия Студентски съвет – докторант Силвия Заркова. Тя подчерта, че най-младия, най-жизнения и изпълнен с емоции празник се чества в най-голямата и достолепна аула на Алма матер, събираща миналото – портретите на професори и академици, допринесли за просперитета на академичното образование в Свищов, настоящето – цялата академична общност и бъдещето – успешните студенти и докторанти на Стопанска академия „Д. А. Ценов”. На своите колеги Силвия Заркова пожела: „Мечтайте, вярвайте и знайте, че възможностите съществуват! Бъдете борбени в преследването на целите си и активни в тяхното осъществяване! Вървете с гордо вдигнати глави през изпитанията на живота и си припомняйте незабравимите моменти, преживени в Стопанска академия „Д. А. Ценов” и в град Свищов”!





От името на общинското ръководство, приветствие към студентите и академичната общност поднесе зам.-кметът д-р Анелия Димитрова. По традиция, връчвайки ключа на Свищов на председателя на Студентския съвет, тя предаде символично управлението на града в ръцете на младите с вяра и оптимизъм за по-добро бъдеще. Студентите увериха местната власт, че на 8 декември ключът на града ще бъде в най-сигурните ръце.
Основен акцент в честването на 8 декември по традиция бе обявяване и връчване на ежегодни студентски стипендии и парични награди. Д-р Кристиян Кирилов връчи наградата на Общински съвет – Свищов, учредена на името на Григор Начович (пръв министър на финансите след Освобождението). Носител на тазгодишната награда стана Ванина Копчева – 3 курс, спец. „Финанси”, със среден успех от следването до момента Отличен 5,95.
Ректорът на Академията връчи ежегодните студентски награди в различните категории. За отличен успех през годините на следване в ОКС „бакалавър”, редовно обучение бяха отличени: Силвия Петкова – спец. „Екомениджмънт”; Габриела Иванова и Изабела Илиева – спец. „Финанси”; Галина Лазарова – спец. „Счетоводство и контрол”; Люсиен Богданов – спец. „Бизнес информатика”; Михаела Минчева – спец. „Икономика на търговията”. За постижения в областта на науката награди получиха Петя Костова – спец. „Икономика на туризма” и Ваня Христова – спец. „Финанси”. Награди за високи спортни постижения ректорът връчи на Едмон Белчев от спец. „Бизнес информатика” (шампион по джудо от Национална универсиада и вицешампион от балканско първенство) и на отбора по футбол на СА „Д. А. Ценов” (първо място в есенния полусезон на Националния университетски шампионат по футбол).
В рамките на тържественото честване бяха връчени и стипендии, учредени за свищовски студенти-отличници от застрахователни компании. Иван Иванов обяви номинираните студенти от Стопанска академия и връчи наградите по ежегодната стипендиантска програма на Булстрад. Еднократната стипендия на името на „Румен Янчев” получи Адриана Ботева – 3 курс, спец. „Застраховане и социално дело”. Програмата „Булстрад млад лидер” предвижда три стипендии, но Иван Иванов сподели, че поради отличното ниво на представяне на свищовските студенти в проведения конкурс, тази година застрахователната компания присъжда четири стипендии. Те бяха връчени на: Петя Маркова – 4 курс, спец. „Финанси”; Анелия Митковска – 4 курс, спец. „Маркетинг”; Йоана Йорданова – 3 курс, спец. „Счетоводство и контрол”; Ванина Копчева – 3 курс, спец. „Финанси”. 
Собственикът на „Мусала иншурънс брокер” обяви предоставените от компанията две стипендии на студенти от спец. ЗСД, редовно обучение. Николай Чернев връчи наградите на Василена Боева – 2 курс и Стелла Хаджиева – 1 курс.
Проф. д-р Андрей Захариев – председател на УС на академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов” обяви имената на стипендиантите и съвместни проекти с бизнеса, насочени към обучението на свищовските студенти. Годишната стипендия на името на патрона на Фондацията получи Пламен Тотев – магистър по МП „Финансов мениджмънт” с отличен успех 5,98 от обучението в ОКС „бакалавър”, участие в CFA отбор на СА „Д. А. Ценов” и класиране на първо място в инвестиционна делова игра по „Управление на портфейла”. Със стипендии от Фондацията бяха подкрепени седем студенти, приети в редовна форма на обучение със сертификат от Национално ученическо състезание и студенти от футболния отбор на Стопанска академия, които са част и от общинския футболен клуб „Академик” – Свищов. 
По време на церемонията за честване на 8 декември стана ясно, че в Свищовската академия ще бъде изграден учебен банков салон чрез предметно дарение от Пощенска банка АД и Банка Пиреос, а по договор с Кока-Кола ХБК ще бъде изграден аутсорсинг център за работа от разстояние.