В навечерието на студентския си празник най-изявените възпитаници на Стопанска академия получиха награди и признания

В навечерието на празника на българските студенти – 8-ми декември, най-изявените възпитаници на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” получиха награди и признания. По традиция студентския празник бе честван с академично тържество, на което се награждават отличници и първенци в науката, спорта и обществено-полезна дейност.


Сред гостите на тържествената церемония бяха акад. Николай Йорданов – член на Академията на ООН във Вашингтон, Явор Хайтов – зам.-председател на 43-то Народно събрание, Сергей Цветарски – председател на Националния статистически институт, Йордан Ангелов – епархийски съветник във Великотърновска епархия, Пламен Александров – зам.-кмет на Община Свищов, ръководители на финансови институции и фирми.

С поздравително слово, академичното тържество, посветено на студентския празник, откри ректорът проф. д-р Величко Адамов. Цитирайки госта акад. Йорданов, според който „някои дни обещават да бъдат богати на събития, други не”, ректорът заяви, че празника на студентите е не само събитие, но и едно доказателство за обвързаност с каузата на образованието, на науката и прогреса.


„Студентския празник е събитие, което за пореден път ни кара да се чувстваме горди от това, че сме част от голямото семейство на Стопанска академия” – каза проф. Адамов. Той подчерта, че висшето училище в Свищов е дало на България над 140 000 възпитаници, които са заемали и заемат важни ръководни постове в отраслите на икономиката и политиката. Ректорът припомни, че в Стопанска академия са създадени и се развиват и до днес първата финансова школа, първата школа по застраховане, развиват се авторитетни школи по счетоводство, управление, международни отношения, издадено е и продължава да се издава първото икономическо списание. В своето приветствие, проф. Адамов акцентира и върху приноса на Дарителя Димитър Ценов за създаването и развитието на Стопанска академия. Заедно с пожеланията за здраве, веселие и успех, в обръщението си към студентите ректорът отправи забавни препоръки и съвети по повод празника, но не на шега апелира към тях никога да не забравят, че са възпитаници на Стопанска академия.


Приветствия към студентите и академичната общност на Стопанска академия отправиха официалните гости на тържеството. Акад. Йорданов подчерта, че висшето училище в Свищов е дало и продължава да дава на страната ни „достатъчен брой” научни работници и служители във висшия ешелон на държавното управление. „Вашите учители са вашите освободители, продължете техния път” – пожела на свищовските студенти акад. Йорданов.

С нескрито вълнение Явор Хайтов сподели, че за него Свищов освен студентски град е и „града на любовта”, защото любовта между него и съпругата му, която беше сред гостите на тържеството, е пламнала именно когато тя е била студентка в Стопанска академия. „За мен е особена привилегия, радост и чест да съм ваш гост” – каза Явор Хайтов и увери студентите и академичната общност, че би се отзовал на всяка покана да гостува в Стопанска академия, където по думите му  един сплотен колектив  постига високи резултати.


Високото ниво на подготовка на студентите в Свищов подчерта в приветствието си и Сергей Цветарски. Припомняйки, че Свищов още по времето на Османската империя е бил наричан „научната столица на България” председателят на Националния статистически институт заяви, че това е „икономическата” научна столица на страната ни. Сергей Цветарски сподели, че голяма част от кадрите на НСИ са възпитаници на Стопанска академия.

От официалната трибуна своите колеги поздрави и председателят на Студентския съвет – Йордан Гълъбов. Той подчерта, че студентите имат отговорната мисия „да защитават изконните ценности на нашия народ – духовност, наука и култура, да отстояват същността на образователното дело и да съграждат с много любов интелекта и духа на българския народ”. Председателят на Студентския съвет пожела на възпитаниците на Стопанска академия здраве, късмет във всяко начинание и сила за да се преборят с всяко препятствие по пътя си.

Кулминация в тържественото честване на студентския празник е връчването на ежегодните награди – грамоти и еднократни парични стипендии, на най-изявените студенти. Наградата на Ректора за отличен успех в образователно-квалификационната степен „бакалавър” в размер на 500 лева получиха четвъртокурсничките Кристина Георгиева – спец. „Международни икономически отношения” и Цвета Цветанова – спец. „Застраховане и социално дело”, постигнали еднакъв среден успех от годините на следване „Отличен” 5.97.


Като председател на фондация „Димитър Ценов”, проф. Адамов връчи и две награди за отличен успех от Фондацията, също от по 500 лв. на Мирослава Костова – спец. „Финанси” и на Венета Петкова – спец. „Маркетинг”, четвъртокурснички със среден успех от годините на следване „Отличен” 5.94.

За изминалата една година фондация „Димитър Апостолов Ценов” при Стопанска академия е подпомогнала финансово, чрез пълно или частично възстановяване на семестриална такса, 96  студенти – полусираци, близнаци и със затруднено материално положение. Общата сума на изплатените помощи възлиза на 11739 лв. През същия период на студенти с отличен успех и за награди на победители в конкурси са предоставени 3510 лв.

По традиция, Студентски съвет връчи награди в няколко различни категории. За отличен успех през годините на следване в ОКС „бакалавър”, председателят на Студентския парламент връчи награди от по 200 лева на четвъртокурсниците от спец. „Счетоводство и контрол” Мария Илчева, Силвия Дамянова и Денислав Маринов, постигнали среден успех „Отличен” 5.93. Награди за отличен успех в размер на по 100 лева получиха Кристияна Милинова –  спец. „Финанси” и Миряна Георгиева – спец. „Стопанско управление”, и двете в IV курс със среден успех „Отличен” 5.90. За  активна студентска и обществено-полезна дейност, Студентски съвет отличи с награди от по 200 лв. Олга Любенова  – IV курс, спец. „Маркетинг” и второкурсничките от спец. „Счетоводство и контрол” Виктория Тодорова, Найда Панова и Йоанна Йоновска. В категорията „За високи спортни постижения” бяха отличени спортисти на Стопанска академия, завоювали призови места от Национални студентски шампионати през 2014 г. Наградата на Ректора и академичното ръководство получи студентския отбор по кик бокс със завоювани 2 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала. В същата категория Студентски съвет връчи две награди – на женския тим по тенис на маса, класирал се отборно на второ място в страната с 3 сребърни медала и на златната медалистка по джудо Евру Закирова – ΙI курс, спец. „Икономика на туризма”.

Зам.-кметът на Община Свищов – Пламен Александров, връчи ежегодната награда на Общински съвет, учредена на името на Григор Начович – пръв Министър на финансите след Освобождението, за студент от Стопанска академия завършил с отличие трети курс, спец. „Финанси” или спец. „Стопански и финансов контрол”. Наградата получи Красимир Милев  – IV курс, спец. „Финанси” със среден успех от III курс „Отличен” 6.00 и от годините на следване „Отличен” 5.90. Пламен Александров прочете  поздравителен адрес от кмета Станислав Благов по повод студентския празник.


Еднократна парична стипендия в размер от 500 лв. бе присъдена от Общинска застрахователна компания (ОЗК) – „Застраховане АД” на студент от спец. „Финанси”, редовно обучение. Стипендията получи Маврина Пурлантова – ІV курс, която й връчи доц. д-р Александър Личев, изп. директор на застрахователната компания. Доц. Личев връчи и еднократната парична стипендия също в размер на 500 лв. от Пенсионно осигурително дружество „Топлина” АД, предназначена за студент от спец. „Застраховане и социално дело”. Наградата получи третокурсничката Силвия Еманоилова.


Чрез грамоти и предметни награди бяха отличени студенти за принос в утвърждаването на лидерската позиция на Стопанска академия чрез достойно представяне в национални студентски форуми. Зам.-ректорът по студентска политика и академично развитие – проф. д-р Теодора Димитрова връчи награди на лауреатите на Десетия национален конкурс „Млад икономист - 2014”, организиран от Съюза на икономистите в България, на Милен Митков – победител в категория „докторанти”,  понастоящем д-р по икономика и асистент в катедра „Застраховане и социално дело” и на екипа на Силвия Сашева и Теодора Вилиянова - ІV курс, спец. „Финанси”, победители в категория „студенти”. В същата категория проф. Димитрова награди и лауреатите в националното студентско състезание „Регионално развитие и заетост в ЕС – перспективи за България след 2014 г.”. Екипът от студенти на Стопанска академия, който спечели първото място, в състав Антония Захариева, Емрах Реджебов, Димчо Цанев и Диана Христова, с ръководител Драгомир Маринов – докторант в катедра „Стратегическо планиране”, посетиха столицата на Европейския съюз и Европейския парламент в Брюксел, като награда за завоюваното първо място на състезанието.

За принос в утвърждаването на лидерската позиция на Стопанска академия чрез достойно представяне в национални студентски форуми бяха отличени още  Боряна Антонова и Никола Илиев – победители в конкурса за стипендианти на Българската народна банка за 2014 г. Двамата са участвали в конкурса с есета на тема „Фактори, влияещи върху кредитния растеж в България” като студенти в редовно обучение по магистърска програма „Финансов мениджмънт”. Понастоящем Никола е редовен докторант в катедра „Финанси и кредит”. За академичната 2013/2014 г. и двамата са били стипендианти на фондация „Атанас Буров”.

В същата категория проф. Димитрова връчи награди на победителите в конкурса за стипендии на фондация „Атанас Буров” Живко Тодоров – като студент от магистърска програма „Финансов мениджмънт”, а в момента вече редовен докторант в катедра „Финанси и кредит”, и на Ради Димитров, участвал в конкурса като магистър по „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия”, а понастоящем асистент в катедра „Счетоводна отчетност”.

Танцовият клуб „СА.НОВЕ” при Стопанска академия също получи награда от зам.-ректора за участия и завоювани отличия в престижни фолклорни форуми – златен медал от Национален шампионат по народни изкуства „Евро фолк 2013”, сребърен медал от III Световен шампионат по фолклор „World Folk 2013”, Син плакет (най-високото отличие) от Международния фолклорен фестивал „Разиграно оро 2013” в Охрид, Република Македония, втора награда на Националния фолклорен фестивал „Жива вода” 2014.


След тържествената церемония, гостите посетиха Академичния музей, а след това поднесоха цветя пред паметника на Дарителя Димитър Ценов.