В памет на проф. дюн Георги Стефанов

На 11.08.2023 г. ни напусна нашият многоуважаван и почитан проф. дюн Георги Стефанов Иванов (1953-2023 г.).
Наричаме го „нашият“, защото проф. Г. Стефанов започва своя академичен професионален път именно в Стопанска академия „Д. А. Ценов“. През 1981 г. е назначен като асистент по „Гражданско право“ към тогавашната катедра „Застрахователно дело“ при „Финансово-статистическият“ факултет на Свищовската Алма Матер (по онова време „Висш финансово-стопански институт“) и до 2017 г. активно и съвестно работи и допринася за нейното развитие. Дори и след това, той неотменно осъществява методическа помощ и съдействие на своите колеги.

Изключително богата е неговата биография! В професионално отношения тя минава през редица поприща на правото и във всяко едно от тях, Професорът беше пословичен със своите всеотдайност и трудолюбие! През годините в академичните среди той последователно заема различни административно-ръководни длъжности във ВТУ „СВ. св. Кирил и Методий“ и в РУ „Ангел Кънчев“. Специализира в Русия, Белгия и САЩ.
Ярка следа проф. Стефанов остави и в правната практика – арбитър към Арбитражен съд при Българска стопанска камара – гр. София, Арбитражен съд при Европейска юридическа палата – гр. София и председател на Сдружение за извънсъдебно решаване на спорове – гр. Велико Търново.
В научноизследователски план проф. Г. Стефанов е автор на редица монографии, учебници, учебни помагала, студии и статии в областта на търговското, кооперативното, европейското дружествено право и търговската несъстоятелност, като със особена значимост се откроява фундаменталното му научно изследване в търговскоправната материя „Еднолични търговски дружества“.
Специално за СА „Д. А. Ценов“,  усърдната преподавателска и научна дейност на проф. Стефанов остава ключова за развитието и обогатяването на секция „правни науки“, която през годините бе част от различни катедри. Под неговото вещо ръководство са въведени множество базисни правни дисциплини, които успешно се имплементират в останалите научни направления във Висшето училище и доизграждат в цялостност икономическата наука. Проф. Стефанов остави ценно интелектуално наследство в Свищовската академия, като по неговите учебници са обучавани хиляди студенти, придобивайки многопрофилни знания в правната материя. Чрез своето професионално менторство, проф. Стефанов подготви и изгради като доказани специалисти редица студенти, докторанти, асистенти, доценти и професори, които успешно се наложиха в научните среди и в практиката.
За нас, неговите колеги от катедра „Социални и правни науки“, проф. Георги Стефанов беше не само учител, ръководител и наставник. Ще го съхраним завинаги в нашите умове и сърца, преди всичко като верен приятел, пословичен с неподправеното си чувство за хумор и като изключително добър и мъдър човек, който беше винаги готов да ни дава ценни житейски съвети!
Почивай в мир, Професоре! Ще пазим винаги светъл спомена за теб!