В СА "Д. А. Ценов" се проведе уъркшоп на тема "ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ – ПАРТНЬОРСТВО В ОБЩА ПОЛЗА" в изпълнение на проект № КП-06-М55/1

На 8 ноември 2022 г. екипът на проект № КП-06-М55/1 „Конвергенция или дивергенция в ЕС: оценка на интегрираните териториални инвестиции в европейската политика за регионално развитие“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“, проведе уъркшоп на тема "ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ – ПАРТНЬОРСТВО В ОБЩА ПОЛЗА". Събитието е част от заложените дейности по проекта и беше реализирано в хибриден формат – присъствено, в зала „Ректорат“, и онлайн, чрез възможностите на платформата BigBlueButton. В уъркшопа се включиха и взеха участие от разстояние над 20 души.
Официални гости на събитието бяха доц. д-р Любомир Иванов, заместник-ректор "Научноизследователска дейност и развитие на кадрите" и доц. д-р Евелина Парашкевова-Великова, директор на Института за научни изследвания при Стопанска академия „Д. А. Ценов“.
Гл. ас. д-р Мариела Стоянова, ръководител на проекта, стартира работата с представяне на проекта и членовете на научния екип, основните цели и подцели на проекта, дефинираните работни пакети и очакваните научноизследователски резултати. След това вниманието на аудиторията бе насочено към постигнатите до момента научни резултати от работата на екипа по проекта. Същите бяха презентирани от членове на научноизследователския екип.

Гл. ас. д-р Мариела Стоянова направи кратко представяне на интегрирания териториален подход, а гл. ас. д-р Марияна Павлова-Бънова и ас. д-р Александрина Александрова отделиха внимание на финансовата рамка на Регионалната политика на ЕС. Важната роля на регионалното развитие и неговата връзка с туристическия сектор, както и с дигитализацията и технологиите бяха презентирани съответно от ас. д-р Кристина Шопова и гл. ас. д-р Искрен Таиров. Членовете на екипа – гл. ас. д-р Димитър Костов и гл. ас. д-р Цветан Павлов представиха резултатите от своето изследване, свързано с моделирането на дългосрочни облигационни спредове на европейските страни в контекста на измерване на финансовата интеграция.

Уъркшопът завърши с дискусия, която се оказа ползотворна за всички участници. В нея се включиха както членовете на екипа по проекта, така и присъстващите онлайн и офлайн гости на събитието. Изслушани бяха различни гледни точки на студенти, докторанти и специалисти от практиката по въпроси, отнасящи се до нивото на гражданско участие при обсъждане развитието на населените места, комуникацията между публичните власти и гражданите, туристическия потенциал на населените места, използването на дигиталните технологии по време на кризи.